Składniki:
- 2 szklanki zakiszonego żuru
- 300 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- cebula
- 2 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka vegety
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 4 jajka na twardo
- ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany.
Na zakiszenie żuru:
- 100 g żytniej mąki razowej
- kawałek skórki razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Kisimy żur: wszystkie składniki zalewamy dwiema szklankami letniej, przegotowanej wody i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 dni, aż uzyska przyjemny, charakterystyczny zapach i kwaśny smak. Jeśli na powierzchni utworzy się kożuszek pleśni, należy go zdjąć przed wlaniem do wywaru.
Umyte grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody, zostawiamy na 2-3 godziny. Zagotowujemy trzy szklanki wody z listkiem laurowym, zielem angielskim, cebulą i czosnkiem, dodajemy grzyby (z wywarem) i białą kiełbasę. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Przecedzamy, dodajemy vegetę, pokrojony w kostkę boczek wędzony, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy żur, dodajemy pokrojone w paski grzyby, pokrojoną w plasterki kiełbasę i majeranek. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, mieszamy ze śmietaną. Podajemy z jajkami na twardo, w chlebku.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?