Gmina Grabów nad Prosną słynie ze znakomitych dań przygotowywanych przez panie z tamtejszych KGW. Wielkanocny żur w chlebku to sztandarowa propozycja KGW Kopeć. Kosztowaliśmy - potwierdzamy! Panie podzieliły się z nami przepisem na tę wyśmienitą zupę.

Składniki:

  • 2 szklanki zakiszonego żuru
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka vegety
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka na twardo
  • ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany.

Na zakiszenie żuru:

  • 100 g żytniej mąki razowej
  • kawałek skórki razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Kisimy żur: wszystkie składniki zalewamy dwiema szklankami letniej, przegotowanej wody i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 dni, aż uzyska przyjemny, charakterystyczny zapach i kwaśny smak. Jeśli na powierzchni utworzy się kożuszek pleśni, należy go zdjąć przed wlaniem do wywaru.

Umyte grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody, zostawiamy na 2-3 godziny. Zagotowujemy trzy szklanki wody z listkiem laurowym, zielem angielskim, cebulą i czosnkiem, dodajemy grzyby (z wywarem) i białą kiełbasę. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Przecedzamy, dodajemy vegetę, pokrojony w kostkę boczek wędzony, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy żur, dodajemy pokrojone w paski grzyby, pokrojoną w plasterki kiełbasę i majeranek. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, mieszamy ze śmietaną. Podajemy z jajkami na twardo, w chlebku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl