Schab w podkolanówce
Składniki:
- 1,2 kg schabu,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki soli,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka słodka,
- majeranek,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Schab nacieramy cukrem i odstawiamy w pojemniku do lodówki na 36 godzin. Następnie zdejmujemy cukier i nacieramy zmieszanymi, pozostałymi przyprawami. Wkładamy z powrotem do lodówki na kolejne 36 godzin. Po tym czasie wyjmujemy schab z lodówki i wkładamy w podkolanówkę, a następnie zawierzamy w przewiewnym miejscu na 3-4 dni.
Przepis pań z KGW Poladowo w gminie Śmigiel
Zobacz też: Przepis na bigos świąteczny. Zobacz jak przygotować bigos z karkówką, boczkiem, grzybami i śliwką
Rolada mięsno-serowa
Składniki:
- szynka ( np. Biebrzówka Masarnia u Józefa JBB)
- 50 dag sera żółtego,
- 20 dag serka topionego gouda,
- żółta i czerwona papryka,
- szczypiorek,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz
Sposób przygotowania:
W misce rozcieramy serek topiony widelcem. Czerwoną i żółtą paprykę oraz szynkę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy i dodajemy do serka. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do farszu i doprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i papierem do pieczenia. Wkładamy 2 warstwy żółtego sera na zakładki. Ser zapiekaamy w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 5 minuy (tak aby ser się rozpuścił). Na wystudzony, ale jeszcze letni ser, wykładamy farsz tak, aby z jednego końca pozostawić zakładkę. Roladę zawijamy, zaczynając od strony z farszem. Owijamy roladę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis Masarnia u Józefa JBB
Pieczony schab ze śliwką
Składniki:
- 1-1,2 kg schabu wieprzowego,
- 300-400g śliwek suszonych bez pestek,
- suszony majeranek,
- czosnek,
- sos sojowy(np. Kikkoman),
- olej rzepakowy,
- miód,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Śliwki dusimy w sosie sojowym z dodatkiem wody. Po ostudzeniu odcedzamy. Schab płuczemy pod bieżącą wodą. Za pomocą długiego, wąskiego noża (np. trybownika) lub szpikulca robimy otwór przez środek mięśnia. Następnie należy nafaszerować schab śliwkami. Związujemy sznurkiem, solimy, pieprzymy i obsmażamy równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zarumieniona. Z 2 łyżek sosu sojowego, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządzamy marynatę, którą dokładnie wcieramy w mięso. Piec schab w 180 stopni przez około 1-1,5 godziny.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Boczek rolowany z warzywami w sosie kurkowym
Składniki:
- 2 kg boczku surowego,
- 500 g mięsa mielonego,
- po jednej łyżce startej na tarce: marchewki, pietruszki i selera,
- por pokrojony w drobną kostkę.
Dla sosu:
- 500 g świeżych kurek,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- po 5 łyżek masła i oleju,
- 500 ml śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na tłuściejszej stronie rozkładamy przygotowane mięso z warzywami i zwijamy w rulon w folii aluminiowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zdejmujemy folię i zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy sos. Na połowie masła i oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy resztę masła i oleju, dodajemy pokrojone kurki. Smażymy przez 15 minut. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i koperek. Mięso kroimy na plastry i zalewamy gorącym sosem.
Przepis gospodyń z gminy Rozdrażew (Wielkopolska)
Czytaj też: Przepisy na Boże Narodzenie: Kaczka, perliczka, a może kurczak? Zobacz przepisy na święta
Aromatyczna rolada cielęca
Składniki:
- 1kg cielęciny,
- 5 jajek,
- 300g szpinaku świeżego (umytego),
- ulubione świeże zioła (np. bazylia, tymianek),
- 100g tartego parmezanu,
- 30g majeranku,
- oliwa z oliwek extra vergine (np. Olitalia),
- sól i pieprz do smaku,
- 2 średnie cebule
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek zeszklij posiekany czosnek ze szpinakiem, dopraw solą i pieprzem. Dodajemy zioła i majeranek. Cielęcinę kroimy na płaty i układamy obok siebie. Rozbijamy delikatnie i lekko i solimy. Rozbijamy jajka z parmezanem, łączymy ze szpinakiem i wykładamy masę na cielęcinę. Dokładnie zwijamy roladę i związujemy nitką. Na wierzchu układamy piórka cebuli. Pieczemy w 200 stopni Celsjusza około 50 minut pod przykryciem. Roladę podajemy ostudzoną pokrojoną w plastry.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?