Każdy działkowiec dobrze wie, że własne plony smakują zupełnie inaczej. By przechować przez zimę te samodzielnie wyhodowane warzywa, możemy je zamarynować, zasolić czy też ukisić. Nie zmarnuje się nic z domowego ogródka - koper, czosnek, cebula... mogą służyć nam każdego dnia w kuchni. Wtedy nie będziemy musieli biegać do sklepu po ich drogie zagraniczne wersje, dostępne gdy za oknem leży śnieg. Jeżeli kupimy za dużo młodego czosnku, w blokowych warunkach szybko się zepsuje. Dlatego warto przygotować na zimę choćby jeden słoik. Możemy go kisić, marynować w różnych zalewach. Tak samo postępujemy z cebulą. Marynowana nie będzie miała tak intensywnego smaku, ale idealnie pasować będzie do mięs.
Czosnek kiszony
Składniki:
- Czosnek,
- koper,
- marchewka,
- gorczyca,
- chrzan.
- Zalewa: Na litr wody potrzebujemy 1-2 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie:
Do słoja wkładamy przyprawy oraz oczyszczone główki młodego czosnku. W zimnej wodzie rozpuszczamy sól. Zalewamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 5-7 dni. Słoik przykrywamy. Po 5 dniach pierwszy raz sprawdzamy stopień zakiszenia. Kiedy czosnek będzie gotowy, przekładamy do słoiczków, zalewamy nieco rozcieńczoną zalewą po kiszeniu. Zamykamy.
Młody czosnek możemy zamarynować, będzie świetnym dodatkiem do zimowych potraw, a szczególnie do mięs. Nie będzie już taki ostry
Marynowana cebula czerwona
Składniki:
- 500 g cebuli czerwonej,
- 1,5 szklanki octu winnego czerwonego,
- pół szklanki wody,
- 1 szklanka cukru brązowego,
- 8 różyczek goździków,
- kilka listków laurowych,
- pół łyżeczki kolendry
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy do słoika. Wszystkie składniki na zalewę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącym płynem zalewamy cebulę. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chowamy go w zimne miejsce. Zaprawioną cebulę można jeść już po 24 godzinach od przygotowania.
Czosnek na zimę
Składniki:
- 20 główek czosnku,
- 2 szklanki białego octu winnego,
- 2 szklanki wody,
- 120 g cukru,
- 2 łyżki soli,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka gorczycy
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy zalewę. Do wody dodajemy ocet, sól, cukier i przyprawy. Całość gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy i oddzielamy ząbki czosnku. Wrzucamy na 3 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, odsączamy. Układamy w wyparzonych słoikach ząbki czosnku i zalewamy przecedzoną marynatą tak, by je przykrywała. Zamykamy słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Cebulki marynowane
Składniki:
- 1 kg cebulki drobnej (najlepiej perłowej),
- ziarna pieprzu,
- gorczycy,
- ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- cienkie plastry świeżego imbiru
Zalewa:
- 1 l wody,
- 1 łyżka stołowa soli,
- 3 łyżki cukru,
- pół szklanki octu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Cebulę obieramy. Do czystych suchych słoików wkładamy po 3 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskiego, listek laurowy, szczyptę ziaren gorczycy i plasterek świeżego imbiru. Układamy w słoikach cebulkę. Zalewamy ciepłą marynatą, zakręcamy i pasteryzujemy co najmniej 10 minut.
Czosnek marynowany
Składniki:
- 8 główek czosnku,
- 300 g buraków,
- koper,
- liść laurowy.
Zalewa:
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- pół litra wody,
- 50 ml octu 9%
Przygotowanie:
Do surowego startego buraka dodajemy 20 ml wody i przez gazę odciskamy sok. Dodajemy go do składników na zalewę i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Główki czosnku obieramy i dzielimy na ząbki. Wrzucamy czosnek do wrzątku na ok. 3 minuty, zlewamy go i zalewamy zimną wodą. Czosnek układamy w słoiku. Dodajemy koper i liść laurowy. Gorącą zalewą zalewamy czosnek. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?