Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory: Czosnek i cebula. Przygotowujemy własnoręcznie aromatyczne dodatki do dań

Anastazja Bezduszna
Czosnek czy cebula - dobrze doprawią mięsa, sałatki i sosy. Intensywny smak czosnku możemy delikatnie "złamać" z pomocą odpowiedniej zalewy.

Każdy działkowiec dobrze wie, że własne plony smakują zupełnie inaczej. By przechować przez zimę te samodzielnie wyhodowane warzywa, możemy je zamarynować, zasolić czy też ukisić. Nie zmarnuje się nic z domowego ogródka - koper, czosnek, cebula... mogą służyć nam każdego dnia w kuchni. Wtedy nie będziemy musieli biegać do sklepu po ich drogie zagraniczne wersje, dostępne gdy za oknem leży śnieg. Jeżeli kupimy za dużo młodego czosnku, w blokowych warunkach szybko się zepsuje. Dlatego warto przygotować na zimę choćby jeden słoik. Możemy go kisić, marynować w różnych zalewach. Tak samo postępujemy z cebulą. Marynowana nie będzie miała tak intensywnego smaku, ale idealnie pasować będzie do mięs.

Czosnek kiszony

Składniki:

  • Czosnek,
  • koper,
  • marchewka,
  • gorczyca,
  • chrzan.
  • Zalewa: Na litr wody potrzebujemy 1-2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie:
Do słoja wkładamy przyprawy oraz oczyszczone główki młodego czosnku. W zimnej wodzie rozpuszczamy sól. Zalewamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 5-7 dni. Słoik przykrywamy. Po 5 dniach pierwszy raz sprawdzamy stopień zakiszenia. Kiedy czosnek będzie gotowy, przekładamy do słoiczków, zalewamy nieco rozcieńczoną zalewą po kiszeniu. Zamykamy.

Młody czosnek możemy zamarynować, będzie świetnym dodatkiem do zimowych potraw, a szczególnie do mięs. Nie będzie już taki ostry

Marynowana cebula czerwona

Składniki:

  • 500 g cebuli czerwonej,
  • 1,5 szklanki octu winnego czerwonego,
  • pół szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 8 różyczek goździków,
  • kilka listków laurowych,
  • pół łyżeczki kolendry

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy do słoika. Wszystkie składniki na zalewę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącym płynem zalewamy cebulę. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chowamy go w zimne miejsce. Zaprawioną cebulę można jeść już po 24 godzinach od przygotowania.

Czosnek na zimę

Składniki:

  • 20 główek czosnku,
  • 2 szklanki białego octu winnego,
  • 2 szklanki wody,
  • 120 g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:
Najpierw gotujemy zalewę. Do wody dodajemy ocet, sól, cukier i przyprawy. Całość gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy i oddzielamy ząbki czosnku. Wrzucamy na 3 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, odsączamy. Układamy w wyparzonych słoikach ząbki czosnku i zalewamy przecedzoną marynatą tak, by je przykrywała. Zamykamy słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce.

Cebulki marynowane

Składniki:

  • 1 kg cebulki drobnej (najlepiej perłowej),
  • ziarna pieprzu,
  • gorczycy,
  • ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • cienkie plastry świeżego imbiru

Zalewa:

  • 1 l wody,
  • 1 łyżka stołowa soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół szklanki octu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Cebulę obieramy. Do czystych suchych słoików wkładamy po 3 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskiego, listek laurowy, szczyptę ziaren gorczycy i plasterek świeżego imbiru. Układamy w słoikach cebulkę. Zalewamy ciepłą marynatą, zakręcamy i pasteryzujemy co najmniej 10 minut.

Czosnek marynowany

Składniki:

  • 8 główek czosnku,
  • 300 g buraków,
  • koper,
  • liść laurowy.

Zalewa:

  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół litra wody,
  • 50 ml octu 9%

Przygotowanie:
Do surowego startego buraka dodajemy 20 ml wody i przez gazę odciskamy sok. Dodajemy go do składników na zalewę i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Główki czosnku obieramy i dzielimy na ząbki. Wrzucamy czosnek do wrzątku na ok. 3 minuty, zlewamy go i zalewamy zimną wodą. Czosnek układamy w słoiku. Dodajemy koper i liść laurowy. Gorącą zalewą zalewamy czosnek. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski