18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pulpety zapiekane z ziemniakami

Beata Mielcarek
Pulpety zapiekane z ziemniakami
Pulpety zapiekane z ziemniakami Beata Mielcarek
Prezentujemy przepis konkursowy na pulpety. Jego autorem jest Beata Mielcarek.

Pulpety zapiekane z ziemniakami

Składniki:

  • 500 gram małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 600 gram mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 50 gram bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 gram śmietany 30%
  • 150 gram śmietany 12%
  • 100 gram startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. Cebulę posiekać, wymieszać z mięsem, 1 jajkiem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Uformować 24 małe pulpety. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju ok. 6 minut, aż będą złociste.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i razem z pulpetami włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Obie śmietany wymieszać z pozostałymi jajkami i szczypiorkiem. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zapiekankę polać przygotowanym sosem, posypać startym serem i zapiekać ok. 35 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski