Pulpety zapiekane z ziemniakami
Składniki:
- 500 gram małych ziemniaków
- 1 cebula
- 600 gram mięsa mielonego
- 4 jajka
- 50 gram bułki tartej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 gram śmietany 30%
- 150 gram śmietany 12%
- 100 gram startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. Cebulę posiekać, wymieszać z mięsem, 1 jajkiem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Uformować 24 małe pulpety. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju ok. 6 minut, aż będą złociste.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i razem z pulpetami włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Obie śmietany wymieszać z pozostałymi jajkami i szczypiorkiem. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zapiekankę polać przygotowanym sosem, posypać startym serem i zapiekać ok. 35 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?