W niedzielę zaprosiła mnie kuzynka na obiad i przygotowała właśnie królika. Był tak smaczny, że wziąłem od niej przepis. Jest to przepis trochę inny niż ten, który pamiętam jak moja mama przygotowywała, ale warto spróbować. Jest to królik w kapuście. Najpierw przygotowuję warzywa: z kapusty usuwam zwiędnięte liście i głąb, płuczę, osączam i kroję na kilka części. Marchew obieram, płuczę i kroję w talarki, cebulę obieram, płuczę i kroję w kostkę. Podobnie kroję boczek wędzony i kiełbasę. Tuszkę królika płuczę, osuszam, kroję na części, solę i zrumieniam w rondlu na smalcu. Następnie wyjmuję z rondla, a na pozostałym tłuszczu zrumieniam przygotowany boczek i cebulę. Kapustę wraz z marchewką, kiełbasą, cebulą oraz roztartym czosnkiem układam w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach układam mięso królika, dodaję liść laurowy, doprawiam do smaku tymiankiem, roztartym jałowcem, solą i pieprzem. Całość zalewam winem i piekę około godziny,w dobrze nagrzanym piekarniku (200 stopni C). Można też królika, przed upieczeniem, naszpikować wędzoną słoniną, co znakomicie podniesie smak mięsa. Królika podaję z ziemniakami i jarzynami z wody.
Składniki (na 6 osób)
- tuszka królika
- 15 dag boczku wędzonego
- 30 dag kapusty włoskiej
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej
- 8 dag marchwi
- 15 dag cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki smalcu
- 5 ziaren jałowca
- liść laurowy
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?