Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Pyszne pączki na Tłusty Czwartek. Anna Paluch z Krasnego poleca swój przepis [ZDJĘCIA, WIDEO]

Barbara Galas
Barbara Galas
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Jak nakazuje tradycja, każdy musi spróbować pączka- okrągłe, drożdżowe ciastko nadziewane konfiturą różaną i oblane lukrem.

Tłusty Czwartek jest świętem, które uwielbiają niemal wszyscy. W tym dniu możemy rozkoszować się pączkami, faworkami i innymi smakołykami. Istnieje przesąd, że jeśli tego dnia nie skusimy się na te pyszności, grozi nam nieszczęście przez kolejny rok.

Gdzie tkwi tajemnica pysznych pączków?

- Sekretem idealnego pączka jest przede wszystkim użycie wysokiej jakości składników, staranne wyrobienie ciasta oraz smażenie na smalcu, a nie na jakiś fryturach, tłuszczach nie wiadomo jakiego pochodzenia. Istotne jest, aby pączek był dobrze wyrośnięty. Ciasto powinno być delikatne, sprężyste i z charakterystyczną, jasnozłotą obwódką dookoła oraz idealnie przyrumienione zarówno z wierzchu, jak i od spodu - zaznacza cukiernik Anna Paluch.

Normalny pączek ma około 350 - 400 kalorii. W Tłusty Czwartek ten przysmak możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

- Moje ulubione pączki to tradycyjne z nadzieniem różanym. W ofercie mam również pączki z wieloowocową marmoladą, z budyniem czy kremem pistacjowym- ostatnio bardzo popularne – mówi Anna Paluch.

- Wszystkie pączki wyrabiam ręcznie. Sama odważam i kręcę, a nadziewam po smażeniu. Nie dodaję do ciasta żadnych spulchniaczy czy ulepszaczy- wyjaśnia pani Ania.

Ile kosztuje pączek na Tłusty Czwartek 2024?

- W ubiegłym roku pączek z nadzieniem różanym kosztował u mnie 4 zł, a teraz już 5 zł. Wzrost ceny wynika zarówno z podwyżki cen produktów, energii elektrycznej, paliwa, jak i z wzrostu kosztów zatrudnienia pracowników. Pączek z budyniem – 7 zł, z czekoladą 8 zł, a z pistacją 11 zł - wylicza.

Pyszne pączki na Tłusty Czwartek. Anna Paluch z Krasnego poleca swój przepis [ZDJĘCIA, WIDEO]
Barbara Galas

Przepis na pyszne pączki od pani Ani! Tradycyjne, lekkie i puszyste

Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Wyrobione pączki do wyrośnięcia odstawiamy na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną.

Przepis:

  • 1,2 kg mąki
  • 10 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 530 dag mleka
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 0,15 dag soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 500 dag marmolady- nadzienie
  • 1,5 kg smalcu do smażenia

Smacznego!

CZYTAJ TEŻ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszne pączki na Tłusty Czwartek. Anna Paluch z Krasnego poleca swój przepis [ZDJĘCIA, WIDEO] - Nowiny

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski