Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ruszają Targi „Smaki Regionów” i Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

materiał partnera
W sobotę rozpoczynają się Targi „Smaki Regionów”. Przez cztery dni na terenie Pawilonu 3A Międzynarodowych Targów Poznańskich przedstawiciele wszystkich województw zaprezentują swoje regionalne specjalności, najlepszą żywność w najbardziej charakterystycznych daniach. Jednocześnie już od dziś trwa Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, które znakomicie wpisuje się w tę imprezę.

Forum , będące doskonałą platformą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów należących do Sieci, rozpocznie się o godzinie 9.00 przed Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego, skąd jego uczestnicy podzieleni na dwie grupy autobusami udadzą się do restauracji, gospodarstw agroturystycznych oraz do producentów żywności. W planach pierwsza grupa ma wizytę w firmie SemCo Krystyna Just – oleje tłoczone na zimno, w Śmiłowie (Szamotuły), skąd przejedzie do Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Damian Nowak - Piekarnia Zębowo, znanego z produktów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i tradycyjnego chleba żytniego wielkopolskiego, dalej do Gospodarstwa Rolnego Marek Grądzki (ekologiczne sery kozie) - Linie 3 (Lwówek), do Spółki Bene w Lubinie - nalewki zdrowotne, w tym leczniczy likier ziołowy Benedyktynka – gdzie przy okazji będą mieli okazję do zwiedzania klasztoru oraz przyklasztornych ogrodów, by wieczorem zagościć w Restauracji TASTE_it w Puszczykowie, przed talerzami z daniami kuchni wielkopolskiej. Druga grupa natomiast pojedzie do Kolonii Kokanin (Żelazków) – do Tłoczni Soków Owocowych Izabela Płonka , gdzie unikalne soki produkowane są wyłącznie ze świeżych owoców i tylko w okresie zbiorów. Odwiedzi też Zakład Cukierniczy – Produkcja Andrutów Kaliskich Urszula Kinowska w Kaliszu (a tradycyjne Andruty Kaliskie posiadają unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego!), pojedzie następnie do urządzonej z wielkim smakiem i mającej dwie czapki w rankingu prestiżowego „Gault & Millau” Restauracji Dwór Stary Chotów (Nowe Skalmierzyce), by po tych wizytach zagościć w znanym nie tylko w Polsce Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie.

W sobotę uczestnicy Forum już od godz. 10.00 uczestniczą w konferencji w hali nr 15 MTP, której perełką będzie pokaz kulinarny zorganizowany przez Roberta Makłowicza, dziennikarza, autora książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej, pioniera w prowadzeniu programów kulinarnych w Polsce. A w niedzielę, jak przystało na poznańską imprezę, uczestnicy Forum będą poznawać Muzeum Rogala Świętomarcińskiego - żywe centrum poznańskich tradycji i kultury, a także Muzeum Brama Poznania, czyli Interaktywne Centrum Historii Ostrowa Tumskiego. Oczywiście przez oba te dni Targi Smaki Regionów będą również stały otworem przed uczestnikami Europejskiego Forum.

Tymczasem na Targach „Smaki Regionów” stoisko województwa wielkopolskiego organizuje Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Tu na powierzchni 350 mkw będzie można zapoznać się z ofertą wielkopolskich producentów, przetwórców i restauratorów, zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. I tak sześciu przetwórców mięsa - Wędliniarstwo Stefan Słociński, Tradycyjne Jadło, Rolnicza Spółdzielnia im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni, Wiorek Smak Tradycji Wędzarnia Barbarka i Smak Tradycji - zaprezentuje swoje najlepsze wędliny, a pięć firm z branży przetwórstwa mleka – swoje mleka i sery. Warto dodać, że aż firmy z tego grona: TOP-TOMYŚL i Frąckowiak mogą poszczycić się posiadaniem unijnego oznaczenia Chronione Oznaczenie Geograficzne na wielkopolski ser smażony. W czasie targów będzie też okazja do degustacji serów kozich Marka Grądzkiego. Nie mamy się też czego wstydzić wśród miodów i produktów pasiecznych – cztery firmy przedstawią miody wielkopolskie: wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, akacjowy, gryczany, spadziowe, i faceliowy.

Ruszają Targi  „Smaki Regionów” i Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Regionalnych producentów będą też reprezentować cztery firmy specjalizujące się w wyrobach piekarniczych i cukierniczych (w tym piekarnia cukiernia z Kobylnicy NATURA z rogalami świętomarcińskimi, które będą wypiekane na miejscu), siedem firm z branży przetwórstwa owocowo – warzywnego (poznamy tu produkty z firmy Microfood z Ostrzeszowa: suszone metodą próżniową owoce, a także ekologiczne warzywa i przetwory z firmy z Okonka „NATURPLON” Rafał Dendek), trzech producentów olejów tłoczonych na zimno (Semco ze Śmiłowa k. Szamotuł, Vitacorn z Poznania oraz firmę Cameleon, które zaprezentują różne oleje: lniany, rydzowy, rzepakowy, sezamowy, z wiesiołka, z czarnuszki, a nawet z orzechów włoskich), pięć restauracji, będzie też producent tradycyjnych napojów alkoholowych (VIN-KON z Konina z owocowymi winami), wytwórcy soków tloczonych (Izabela Płonka Tłocznia Soków Owocowych, firma SOKPOL Prządak Małgorzata oraz FrankFood).
Warto zapoznać się też z ofertą pięciu regionów zagranicznych w tym trzech, należących do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego: regionu Sibu z Rumunii, regionu Rozwoju Północ z Mołdawii, regionu Vitebsk z Białorusi, a także regionu Gazantiep z Turcji.

Na targach rozstrzygnięty będzie ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, wręczone też będą „Klucze do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski