Wiele osób znanych ze scen teatrów, kina, sal koncertowych lub z polityki realizuje się twórczo w kuchni. Na przykład Justyna Steczkowska wypieka w domu chleb, pogodynka Agnieszka Cegielska promuje naturalne składniki w kuchni, a Joanna Banaszewska, która uczy w sieci, w jaki sposób efektywnie wykorzystywać Instagram, dzieli się przepisem na tradycyjny piernik. Zobaczcie, kto jeszcze znany jest z kulinarnych umiejętności.
Monika Brodka gotuje po azjatycku
Wokalistka Monika Brodka znana jest ze swojej kulinarnej pasji. Miłośnicy jej muzyki doskonale pamiętają, że teksty piosenek z albumu „Granda” naszpikowane są odniesieniami do jedzenia. Przykładem jest chociażby utwór „W pięciu smakach”, który łączy ze sobą tematykę kuchni i miłości. Monika Brodka na swoim profilu na Instagramie o nazwie Monia Mąci chętnie dzieli się z fanami przepisami na dania kuchni azjatyckiej, pokazuje, jak wykorzystać „kreatywne resztki”, czyli to, co ma akurat w lodówce, lub podpowiada patenty na proste dania, np. obłędne frytki (dwukrotnie smażone, podane z parmezanem i posiekaną pietruszką), które stały się hitem. Wokalistka eksperymentuje w kuchni, a my możemy jej w tym towarzyszyć.
Monika Mrozowska proponuje zdrowe przepisy
Monikę Mrozowską poznaliśmy jako aktorkę grającą Majkę Kwiatkowską w popularnym serialu „Rodzina Zastępcza”. Równolegle rozwijała się jej pasja dotyczącą zdrowego odżywiania. Aktorka proponowała w sieci m.in. przepisy dla dzieci, pomysły na zdrowe desery lub receptury na świąteczne dania. W swojej ostatniej książce „Zdrowa kuchnia rodzinna” podzieliła się przepisami na pyszne posiłki nie tylko dla maluchów.
Adam Hofman – wegańskie inspiracje
Byli i obecni politycy również dzielą się w internecie swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Np. Adam Hofman, który po zejściu z areny politycznej zaczął zmieniać swoje nawyki żywieniowe i zainteresował się bieganiem. Część osób była zaskoczona jego przejściem na weganizm. Były polityk opowiada o tym w dostępnym na YouTube filmie „Rzeczpospolita Wegańska”:
- Najbardziej zagorzali przeciwnicy mówili: „Jesz trawę", po pewnym czasie mówią: „A jak to wygląda?”. To zawsze zaczyna się od zainteresowania. Umówmy się, że pięć lat temu nie pomyślałbym, że można tak się odżywiać. A o kimś, kto jest weganinem, pomyślałbym tak samo, gdyby powiedział mi, że jest kosmitą.
Obecnie Adam Hofman dzieli się na swoim profilu na Instagramie pomysłami na wegańskie potrawy. I pokazuje, jak wykorzystać między innymi yubę, czyli kożuch powstały podczas gotowania soi.
Więcej znanych osób, których można podpatrywać w trakcie gotowania znajdziecie w galerii.
- Andrzej Polan i podróż smaków. Mamy jego najlepszy przepis na barszcz z buraków
- Sukces Polaków w Hollywood! Channing Tatum kupił prawa do „Jak nakarmić dyktatora”
- Ciastka ze „Squid Game”, lody Ekipy... Czego szukaliśmy w Google w 2021 roku?
- Restauracja Roberta Lewandowskiego pomoże zbudować dom dla rysi w Przemyślu!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?