Sałatka winegret

Anastazja Bezduszna
książka "Ukraina smaków"
Polacy coraz częściej inspirują się tradycją kulinarną krajów basenu Morza Śródziemnego, rzadziej szukają natchnienia tuż za wschodnią granicą. Dlatego słowo "winegret" kojarzy się Polakom z francuskim sosem do sałatek vinegrette. A na Ukrainie winegret to sałatka na bazie buraków gotowanych.

- Ukraiński winegret nie ma nic wspólnego ze znanym na całym świecie sosem. To przepyszna sałatka warzywna, która uchodzi za danie postne i świąteczne. Jest sycąca, ale niezbyt kaloryczna - tłumaczy Aniela Redelbach, autorka książki kulinarnej "Ukraina smaków", i zwyciężczyni warsztatów kulinarnych w Kuchni +.

Składniki:

  • 4 średnie buraki,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 marchewki,
  • 300 g kapusty kiszonej ,
  • 300 g mrożonego zielonego groszku,
  • 2 średnie cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej słonecznikowy (nierafinowany) lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Obierz cebulę. Umyj buraki, marchewkę i ziemniaki. Buraki upiecz w piekarniku (owinięte folią aluminiową) lub ugotuj. Ugotuj marchewkę i ziemniaki w mundurkach. Obierz ugotowane warzywa.
Groszek wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 min. Przepłucz groszek zimną wodą. Przepłucz i drobno pokrój kiszoną kapustę. Pokrój pozostałe warzywa w drobną kostkę. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj sól, pieprz i olej.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie