Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka winegret

Anastazja Bezduszna
książka "Ukraina smaków"
Polacy coraz częściej inspirują się tradycją kulinarną krajów basenu Morza Śródziemnego, rzadziej szukają natchnienia tuż za wschodnią granicą. Dlatego słowo "winegret" kojarzy się Polakom z francuskim sosem do sałatek vinegrette. A na Ukrainie winegret to sałatka na bazie buraków gotowanych.

- Ukraiński winegret nie ma nic wspólnego ze znanym na całym świecie sosem. To przepyszna sałatka warzywna, która uchodzi za danie postne i świąteczne. Jest sycąca, ale niezbyt kaloryczna - tłumaczy Aniela Redelbach, autorka książki kulinarnej "Ukraina smaków", i zwyciężczyni warsztatów kulinarnych w Kuchni +.

Składniki:

  • 4 średnie buraki,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 marchewki,
  • 300 g kapusty kiszonej ,
  • 300 g mrożonego zielonego groszku,
  • 2 średnie cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej słonecznikowy (nierafinowany) lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Obierz cebulę. Umyj buraki, marchewkę i ziemniaki. Buraki upiecz w piekarniku (owinięte folią aluminiową) lub ugotuj. Ugotuj marchewkę i ziemniaki w mundurkach. Obierz ugotowane warzywa.
Groszek wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 min. Przepłucz groszek zimną wodą. Przepłucz i drobno pokrój kiszoną kapustę. Pokrój pozostałe warzywa w drobną kostkę. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj sól, pieprz i olej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski