- Ukraiński winegret nie ma nic wspólnego ze znanym na całym świecie sosem. To przepyszna sałatka warzywna, która uchodzi za danie postne i świąteczne. Jest sycąca, ale niezbyt kaloryczna - tłumaczy Aniela Redelbach, autorka książki kulinarnej "Ukraina smaków", i zwyciężczyni warsztatów kulinarnych w Kuchni +.
Składniki:
- 4 średnie buraki,
- 3 duże ziemniaki,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 marchewki,
- 300 g kapusty kiszonej ,
- 300 g mrożonego zielonego groszku,
- 2 średnie cebule,
- sól,
- pieprz,
- olej słonecznikowy (nierafinowany) lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę. Umyj buraki, marchewkę i ziemniaki. Buraki upiecz w piekarniku (owinięte folią aluminiową) lub ugotuj. Ugotuj marchewkę i ziemniaki w mundurkach. Obierz ugotowane warzywa.
Groszek wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 min. Przepłucz groszek zimną wodą. Przepłucz i drobno pokrój kiszoną kapustę. Pokrój pozostałe warzywa w drobną kostkę. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj sól, pieprz i olej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?