Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami

Anastazja Bezduszna
olives spain
Dieta bogata w świeże warzywa i owoce to najlepszy sposób na uzupełnienie pozimowych deficytów ważnych witamin i składników mineralnych. Warto jednak pamiętać o tym, że wiosenne nowalijki powinny stanowić niewielki dodatek do potraw.

Składniki:

  • 150 g hiszpańskich czarnych oliwek,
  • 200 g rukoli,
  • 8 małych pomidorów,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Myjemy i kroimy na połówki pomidory, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodajemy na wierzch kapary. Całość wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie myjemy rukolę, osuszamy ją, a następnie układamy na talerzu. Dodajemy pieczone pomidory oraz czarne oliwki. Danie polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie