Dzisiaj w Hotelu Rzymskim rozpoczął się oficjalnie sezon szparagowy. Szefowie kuchni przygotowali z tej okazji znakomite dania z tym warzywem w roli głównej m.in: koktajl ze szparag z wędzonym sumem, carpaccio z polędwicy wołowej na marynowanych szparagach, lina ze szparagami zapiekanego w śmietanie z parmezanem, szparagową sakiewkę z kurkami w śmietanie. Po prostu palce lizać. Każdy może tego spróbować bowiem w restauracji Hotelu Rzymskiego wprowadzono kartę szparagową, a w sobotę można wybrać się na specjalną degustację.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
- Szparagi doceniane są od wieków - mówi prof. Mikołaj Knaflewski, światowej sławy autorytet w dziedzinie tych warzyw. - Znajdują się na malowidłach z Pompejów, w wierszach laureatów Nobla, w strofach Adama Mickiewicza. Są cztery powody, dla których powinno się je jadać: po pierwsze - mają właściwości zdrowotne i lecznicze (zapobiegają rakowi, sklerozie, depresji, pobudzają do działania), po drugie są afrodyzjakami i to naprawdę działa, po trzecie - tajemniczość, bo wielu z nas zadaje sobie pytania, jak rosną, dlaczego jedne są zielone, a inne białe i po czwarte - sezonowość. Czekamy na nie, jak na wiosnę, przez nieomal cały rok i zjadamy je też praktycznie tylko chwilkę.
Czas więc ruszać na stragany, gdzie za pęczek trzeba zapłacić od 6 do 2 złotych i codziennie można przygotować z nich inny przysmak.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?