Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skutki jedzenia koperku. Zobacz, co się dzieje gdy jemy koperek

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Koperek ma jednak bardzo wiele właściwości, które sprawiają, że powinniśmy go dodawać częściej do potraw nie tylko do ziemniaków czy mizerii.Oto dlaczego warto jeść koperek. Zobaczcie na kolejnych zdjęciach >>>
Koperek ma jednak bardzo wiele właściwości, które sprawiają, że powinniśmy go dodawać częściej do potraw nie tylko do ziemniaków czy mizerii.Oto dlaczego warto jeść koperek. Zobaczcie na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Koperek to roślina, o udowodnionym działaniu wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwwymiotnym, przeciwgrzybiczym, odkażającym, uspakajającym i wykrztuśnym powinna trafić na stałe do naszej diety. Koperek ma bardzo dużo pozytywnych właściwości, które dobrze wpływają na organizm. Sprawdźcie, dlaczego warto jeść koperek.

Koperek jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny selerowatych. Ma smukłe łodygi a liście pierzaste. Kwiaty są żółte i rozwijają się w baldachy. Koperek jest niepozorną, często dziko rosnącą rośliną, która łatwo się rozsiewa. Jest nieocenionym dodatkiem do wielu potraw, sosów czy ziemniaków gotowanych.

Zobacz także:Takie są skutki jedzenia natki pietruszki. To dzieje się z organizmem, gdy ją jemy

Koperek to nazwa powszechnie używana na młode pędy kopru. Zatem koper to jest to samo, co koperek.

Koperek - właściwości

Świeży koperek ma bardzo niską kaloryczność, jest jednak bogaty w niezbędne witaminy i minerały.

Koperek jest bardzo cennym ziołem zasobnym w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A oraz witaminy.

Liście kopru zbiera się wiosną lub latem przed kwitnieniem, a nasiona latem, gdy już dojrzeją. Suszy się je w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu, a wysuszone przechowuje w szczelnych opakowaniach. W Polsce po sezonie dostępny jest koperek importowany.

Koperek - skutki jedzenia

W poniższej galerii zebraliśmy wszystkie informacje na temat tego jak jedzenie koperku wpływa na nasze zdrowie. Kto może a kto nie powinien jeść koperku:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski