Smaczne dania z ziemniaków. Zobacz ciekawe przepisy!
Frytki z sosem migdałowo-koperkowym
500 g ziemniaków, 20 g oleju rzepakowego, łyżeczka cukru, sól czosnkowa, zioła prowansalskie; sos: 2 łyżeczki mielonych migdałów, 200 g jogurtu naturalnego kremowego, 3 łyżeczki siekanego świeżego koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o bokach 1-1,5 cm. Przepłucz, zalej wodą i dodaj cukier (sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące). Odstaw na 30 min. Po tym czasie dokładnie wypłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W misce lub na blaszce przypraw ziemniaki według upodobań. Dodaj oliwę i wymieszaj ziemniaki; ułóż je na płasko na blaszce. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku z termoobiegiem. Idealnie jest przełożyć je na drugą stronę w połowie pieczenia. Całość pieczenia powinna trwać około 40-45 min. Tarte migdały wsyp do miseczki, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, siekany koperek i dopraw do smaku.
(www.ziemniakiczykartofle.com.pl)