Sprawdzony przepis na sernik wielkanocny. Sprawdź!
Sernik wielkanocny z rodzynkami - potrzebne składniki
Spód:
3 jajka, 100 g cukru
120 g margaryny
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego mielonego
1 paczka budyniu
120 g margaryny
6 jajek, 100 g rodzynek
esencja cytrynowa lub waniliowa
250 kg cukru
Sernik wielkanocny z rodzynkami - przygotowanie
Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, margaryną i cukrem. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Formujemy spód i pieczemy od 10 do 25 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
A następnie dodajemy po łyżce twarogu i budyniu. Delikatnie wymieszamy z bakaliami. Na koniec wzbijamy białka na sztywną pianę i łączymy z masą serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?