Składniki:
- 4 plastry mięsa z udźca sarny
- 10 dag mąki
- 0,5 kg kurek lub innych grzybów leśnych
- cebula
- 100 ml oleju
- 150 ml śmietany
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Płaty mięsa delikatnie rozbić. Doprawić. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć steki po ok. 5 min na każdej stronie, aż do zrumienienia. Odstawić mięso w ciepłe miejsce.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę oraz oczyszczone i umyte grzyby (kurki dobrze jest uprzednio sparzyć wrzątkiem).
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Kiedy grzyby są już miękkie, dolać śmietanę. Wtedy na duszonych grzybach ułożyć steki, na każdym położyć grudkę masła i całość dusić pod przykryciem jeszcze ok. 5 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?