18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Steki z sarny

ELKA
Kto ma ochotę wybrać się na znakomite jedzenie i to takie, jakiego nie znajdziemy w menu innych restauracji, to "U myśliwych" w Poznaniu to odpowiednie miejsce.

Składniki:

  • 4 plastry mięsa z udźca sarny
  • 10 dag mąki
  • 0,5 kg kurek lub innych grzybów leśnych
  • cebula
  • 100 ml oleju
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Płaty mięsa delikatnie rozbić. Doprawić. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć steki po ok. 5 min na każdej stronie, aż do zrumienienia. Odstawić mięso w ciepłe miejsce.

Na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę oraz oczyszczone i umyte grzyby (kurki dobrze jest uprzednio sparzyć wrzątkiem).

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Kiedy grzyby są już miękkie, dolać śmietanę. Wtedy na duszonych grzybach ułożyć steki, na każdym położyć grudkę masła i całość dusić pod przykryciem jeszcze ok. 5 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski