MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Strucla z makiem. Prosty przepis dla każdego

AB
Strucla z makiem. Prosty przepis dla każdego
Strucla z makiem. Prosty przepis dla każdego Przemysław Świderski
Sekret idealnych wypieków tkwi w odpowiednich składnikach. Podobnie jest w przypadku strucli. Okazuje się jednak, że to nie jest takie trudne. Oto strucla z makiem - prosty przepis dla każdego.

Strucla z makiem. Prosty przepis dla każdego

Strucla z makiem - składniki:
Nadzienie:

  • 400 g maku mielonego, 200 g rodzynek, 400 ml mleka, 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 100 g migdałów tartych, 100 g czereśni kandyzowanych, 1/2 szklanki cukru, kilka kropli olejku rumowego, 100 g masła, łyżka oleju

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, sól

Lukier:

  • 1 białko, 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder.

Strucla z makiem - przygotowanie:
Mleko zagotuj, dodaj cukier - wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę.

Dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj. Blachę wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 10-12 minut, do delikatnego zarumienienia. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę.

Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1-2 cm ciasta na brzegach bez maku.

Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż na noc do lodówki. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.

Misterium na poznańskiej Cytadeli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski