Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sushi własnej roboty smakuje podwójnie

ELKA
Sushi jest skomplikowane w wykonaniu, ale zdrowe
Sushi jest skomplikowane w wykonaniu, ale zdrowe Waldemar Wylegalski
Patryk Jerzykowski, sushi master z restauracji Goko zdradza tajniki sushi.

Składniki:
krótkoziarnisty ryż - klejący się,
ocet ryżowy,
prasowane algi - nori,
wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z reguły w tubce, ostatnio pojawił się w proszku
marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki,
sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto),
nadzienie avocado,
ogórek,
surowy łosoś
ryba maślana,
tuńczyk,
gotowane krewetki (można kupić gotowe do sushi),
smażony/wędzony węgorz (NIGDY surowy),
surimi (paluszki krabowe),

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przybory:
mata bambusowa do rolowania,
ostry nóż bez ząbków,
pałeczki,
małe miseczki na sos,
drewniane podstawki

Przygotowanie:
Ryż dobrze wypłukać, mieszając, aż woda będzie przejrzysta. Zostawić go w wodzie na ok. 30 minut. Wypłukać, nalać wody w proporcji 1:1.2 (ryż: woda). Gotować na małym ogniu około 12 minut, do odparowania całej wody, na początku często mieszając.

W małym rondelku wymieszać 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, odrobinę soli (ilości na 0,5 kg ryżu) i podgrzewać na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Przełożyć ryż do miski i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.

Składniki do rolek pokroić na nieduże paski, do sushi na ryżu - ryby pokroić na prostokąty 5x2 cm, max 0,5 cm grubości. Z dobrze umytego ogórka wykroić miąższ, nie obierać ze skórki, pokroić na cieniutkie paski wzdłuż.

Rolki (Maki) - najłatwiejsze do zrobienia. Na rozwiniętą matę położyć arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko ułożyć ryż, tak żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Następnie ułożyć w połowie ryżu składniki.

Kombinacje mogą być przeróżne: surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado; łosoś (może ostatecznie być wędzony) - ryba maślana - tuńczyk - krewetki, ogórek, avocado; surimi, łosoś, ogórek, avocado; smażony węgorz, surimi, avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek łososia.

Następnie odrobiną wasabi posmarować linie wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Zagnieść matę w kierunku środka i docisnąć krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem), zrolować do końca, przesuwając matę. Ostrym nożem bez ząbków pokroić rolkę na niewielkie części.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski