Składniki ukraińskiej receptury "śledzia pod futrem":
- 600 gramów śledzia
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 średni burak
- 180 gramów majonezu
- 1 cebula
- 2 łyżki octu
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Oczyścić i pokroić cebulę do oddzielnej miski. Zalać octem.
Śledzie oczyścić ze skóry i ości, pokroić na małe kawałki.
Ugotować jajka na twardo. Marchew, ziemniaki w mundurkach i buraki musimy gotować osobno, by buraki nie zafarbowały pozostałych warzyw.
Następnie należy zetrzeć jajka, marchew, ziemniaki i buraczki na grubej tarce.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu lub misce w następującej kolejności: ziemniaki, śledź i cebula, jaja, marchew, buraki.
Na dnie naczynia (na całej jego szerokości) umieszczamy jako pierwszą warstwę - tarte ziemniaki, które smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy śledzie i marynowane cebulki, które również delikatnie smarujemy majonezem. Na to kładziemy warstwę jajek, marchwi i znów przekładamy je majonezem. Ostatnia warstwa - to buraczki, które można udekorować majonezem, pozostałymi jajkami lub ziołami.
Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?