Według definicji kolagen jest białkiem budulcowym, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Stanowi ponad 30% białek organizmu ludzkiego. Obecnie znanych jest aż 29 typów kolagenu.
b]Przeczytaj: [/b] Kawa - osoby z tymi schorzeniami nie powinny jej pić. One muszą jej unikać
Możemy go dostarczać z pożywieniem, jednak najwięcej znajduje się go w produktach dość tłustych, jak np. golonka czy skóra ryby. Dlatego wiele osób decyduje się na suplementacje łatwo przyswajalnego białka.
Warto pamiętać, że sama suplementacja nie zastąpi nam dobrze zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
Zalecany przez producentów schemat dawkowania kolagenu to stosowanie około 10 gramów dziennie przez okres przynajmniej 3 miesięcy.
Zalety spożywania kolagenu
Oto dlaczego warto włączyć kolagen do diety. Szczegóły w galerii poniżej:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?