Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia cukinii. Oto jak cukinia wpływa na twój organizm [3.08.23]

OPRAC.: (iwo)
Korzyści z jedzenia cukinii jest wiele. Przede wszystkim cukinia jest niskokaloryczna i wspomaga trawienie. Co się dzieje z organizmem, gdy jesz to warzywo? Zobacz w galerii na kolejnych slajdach >>>
Korzyści z jedzenia cukinii jest wiele. Przede wszystkim cukinia jest niskokaloryczna i wspomaga trawienie. Co się dzieje z organizmem, gdy jesz to warzywo? Zobacz w galerii na kolejnych slajdach >>>pixabay
Istnieje wiele odmian cukinii. Różnią się kształtem, kolorem i teksturą skórki. Cukinię można przerabiać na różne sposoby. Doskonale nadaje się na grilla czy składnik leczo. Cukinię można faszerować mięsem albo zwyczajnie pokroić w plasterki i usmażyć. Jest pysznym dodatkiem do każdego posiłku. Tak jedzenie cukinii wpływa na nasz organizm. Zobacz w naszej galerii.

Korzyści z jedzenia tego popularnego warzywa jest wiele. Przede wszystkim cukinia jest niskokaloryczna.

Kto powinien ograniczyć jedzenie cukinii?

Specjaliści od żywienia wskazują, że w większości przypadków cukinia jest bezpieczna i zdrowa dla ludzi. Jednak istnieją pewne grupy, którym zaleca się ograniczenia spożycia cukinii. Należą do nich m.in. osoby z nietolerancją pokarmową lub alergią.
Cukinia jest źródłem potasu, który jest korzystny dla większości ludzi, ale osoby, które mają problemy z nerkami, lepiej, aby poradziły się dietetyka lub swojego lekarza.

Cukinia jest stosunkowo niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ma mały wpływ na poziom cukru we krwi. Jednak jeśli jesteś na specjalnej diecie o niskiej zawartości węglowodanów lub musisz monitorować poziom glukozy we krwi, warto także sprawdzić, jakie działanie na twój organizm ma jedzenie cukinii, szczególnie w czasie, gdy spożywamy jej więcej.

A teraz, w okresie letnim, jest ku temu okazja, ponieważ w wielu miejscach cukinię można kupić w naprawdę niskiej cenie.

Takie są korzyści jedzenia cukinii. To się dzieje z organizmem, gdy jesz to warzywo. Zobacz w galerii:

Cukinia jest wszechstronnym warzywem, które można wykorzystywać w różnych potrawach takich jak sałatki, duszone dania, zupy, zapiekanki, placki warzywne itp. Można ją również grillować lub dodawać do soków i koktajli.

***
Czytaj także:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski