Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść winogrona. Sprawdź, jakie są skutki jedzenia tych owoców

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Winogrona mają wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Na kolejnych zdjęciach zobaczcie, dlaczego warto jeść winogrona i kto powinien ich unikać >>>
Winogrona mają wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Na kolejnych zdjęciach zobaczcie, dlaczego warto jeść winogrona i kto powinien ich unikać >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Spożywanie każdej odmiany winogron przyniesie korzyści dla zdrowia, ale trzeba przyznać, że najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe. Jakimi wartościami odżywczymi charakteryzują się winogrona? Zobaczcie, dlaczego warto jeść te owoce i kiedy nie powinno się sięgać po winogrona.

Winogrono to owoc, który kojarzy nam się głównie z winem, a tak naprawdę owoc ten ma o wiele więcej zastosowań, a przede wszystkim jest bardzo smaczny "na surowo".

Takie są właściwości winogrona

Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy.

Winogrona to w 82% woda, wnioski nasuwają się same. Winogrona pomogą nawodnić organizm.

Dobroczynny wpływ związków zawartych w winogronach przypisywany jest najczęściej obecności resweratrolu, występującego przede wszystkim w skórce owoców.

Przeczytaj również: Te osoby nie powinny jeść suszonych owoców. Mamy ich właściwości i przeciwskazania

Popularny podział winogrona ze względu na kolor:

  • winogrona czerwone,
  • winogrona białe,
  • winogrona zielone.

Winogrona nadają się na sok, a ze względu na duże ilości pektyn - także na galaretkę oraz inne przetwory. Winogrona nadają się na sok, a ze względu na duże ilości pektyn - także na galaretkę oraz inne przetwory.

Oto skutki jedzenia winogrona

Najlepiej wybierać grona z jagodami równej wielkości, bez śladów obicia, a przed zjedzeniem starannie je umyć pod bieżąca wodą. Najlepiej jeść je z pestkami i skórką, gdyż korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Zobaczcie, jakie są skutki jedzenia winogrona i kto nie powinien go jeść:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski