Tegoroczna trzecia edycja mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra była wyjątkowa z wielu powodów. Organizatorzy wyselekcjonowali osiem dwuosobowych zespołów spośród rekordowej liczby 29 zgłoszeń z całego kraju. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie dania z jesiotrem w roli głównej, a także pysznego deseru.
W całodniowej rywalizacji trzeciej edycji mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra wzięli udział:
- Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz,
- Kawiarnia „Musiccafe” Kraśnik,
- Angel’s by Vienna House Łódź,
- Restauracja Szafarnia Gdańsk,
- Hotel Zamek Gniew,
- Restauracja Warszawska Sosnowiec,
- Fabryka Wełny Hotel & SPA Pabianice
- Restauracja Cucina Poznań.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, a jury miało twardy orzech do zgryzienia. Ocenie zostały poddane nie tylko jakość i smak potraw, ale również sposób ich przygotowania czy czystość stanowiska. Jesiotr jest niewdzięczną, a zarazem wspaniałą rybą. Jestem jego wielkim fanem, mimo że właściwe przygotowanie dania stanowi prawdziwe wyzwanie dla każdego kucharza. Mistrzowie Polski musieli wykazać się najwyższym kulinarnym kunsztem, aby wydobyć z kawioru jego wyjątkowy oraz wysublimowany smak – powiedział juror konkursu oraz szef kuchni w restauracji Ed Red w Warszawie, Adam Chrząstowski.
Jury, w skład którego weszli m.in. Robert Sowa i Adam Dmyterko, doceniło potrawę zaserwowaną przez reprezentantów Hotelu Zamek Gniew (danie główne: jesiotr na gratinie z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle, sosem estragonowym; deser: mus z białej czekolady, coulis z czerwonej porzeczki, crunch z ciasta kruchego i nutelli).
Na drugiej pozycji uplasowali się Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska Sosnowiec (danie główne: filet z jesiotra kompresowany w oliwie dyniowej, policzek z jesiotra w tempurze podany na placku z czarnej soczewicy, mini warzywami i sosem Galiano z kawiorem z jesiotra; deser: pianka z marakuji otulona panna cotta, podana ze zmrożonym kremem angielskim), a na trzeciej Marcin Nieznaj oraz Michał Kulpiński z Kawiarni „Musiccafe” Kraśnik(danie główne: jesiotr z sosem muślinowym, kawiorem i warzywami; deser: „semifreddo” borówkowe z chałwą pistacjową i malinami).
Okolice Konina są znane z największych hodowli jesiotra w Polsce. Celem organizatorów mistrzostw jest ekspozycja pozytywnych skojarzeń związanych z królewską rybą, która ze względu na brak ości oraz wartości odżywcze w przeszłości królowała na dworskich stołach.
Gościem specjalnym wydarzenia była najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni Ewa Wachowicz.
– W moim programie zdradzam kulinarne tajemnice, dlatego byłam bardzo ciekawa, co z kolei odkryją przed nami uczestnicy mistrzostw. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ degustacja zaserwowanych dań była prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Mam nadzieję, że poprzez takie wydarzenia, uda nam się w przyszłości przywrócić jesiotra na polskie stoły. Jest to ryba, która zdecydowanie zasługuje na szczególne uznanie, a kucharze, którzy podjęli wyzwanie, to prawdziwa kulinarna elita – dodała Ewa Wachowicz, będąca przewodniczącą jury VIP, które także wyróżniło Hotel Zamek Gniew.
Podczas Weekendu Kulinarnego w Hotelu Atut**** nie zabrakło dodatkowych atrakcji dla przybyłych gości i uczestników. Warsztat winiarski i pokaz kuchni molekularnej zgromadziły liczne grono obserwatorów, a całość zwieńczyła wieczorna, uroczysta gala, podczas której ogłoszono nowego mistrza Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?