Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 6 jaj
- 200 g prosa (pszenicy)
- 200 g smalcu (sala, boczek)
- 1 duża cebula
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone ziemniaki kroimy na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Wkładamy ziemniaki do rondla z posoloną wodą.
Pokrojony w kostkę boczek i cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy, aż nabierze złotego koloru.
Wracamy do ziemniaków. Kiedy będą miękkie, dodajemy do nich proso. Utworzoną masę mieszamy i zostawiamy na małym ogniu aż do momentu, aż proso się ugotuje. Gdy będzie miękkie dodajemy smażony boczek z cebula. Mieszamy wszystko i zostawiamy na małym ogniu, tak by smaki się przegryzły.
Po chwili, do kaszy wbijamy jajka mieszając je szybko, tak by białko się nie ścięło. Po wyłączeniu trzymamy jeszcze chwilę pod przykrycie.
Kulisz możemy podać z zielona pietruszką, skwarkami lub kawałkiem masła, które roztopi się na ciepłym daniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?