Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ukraiński kulisz domowy

Anastazja Bezduszna
Kulisz czyli kasza z mięsem
Kulisz czyli kasza z mięsem 123rf
Sposób przygotowania kuliszu w domu różni się od tego, który przyrządza się na świeżym powietrzu - w jednym dużym kotle. W niektórych rodzinach gotują kulisz jako kaszę, ale w tradycyjnych recepturach zaliczany jest także do zup. I tak, mamy bardzo mięsistą i obfitą kaszę pszenną z ziemniakami, boczkiem, cebulą i jajkami.

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 6 jaj
  • 200 g prosa (pszenicy)
  • 200 g smalcu (sala, boczek)
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone ziemniaki kroimy na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Wkładamy ziemniaki do rondla z posoloną wodą.

Pokrojony w kostkę boczek i cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy, aż nabierze złotego koloru.

Wracamy do ziemniaków. Kiedy będą miękkie, dodajemy do nich proso. Utworzoną masę mieszamy i zostawiamy na małym ogniu aż do momentu, aż proso się ugotuje. Gdy będzie miękkie dodajemy smażony boczek z cebula. Mieszamy wszystko i zostawiamy na małym ogniu, tak by smaki się przegryzły.

Po chwili, do kaszy wbijamy jajka mieszając je szybko, tak by białko się nie ścięło. Po wyłączeniu trzymamy jeszcze chwilę pod przykrycie.

Kulisz możemy podać z zielona pietruszką, skwarkami lub kawałkiem masła, które roztopi się na ciepłym daniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski