Wzmożone kontrole inspektorów wielkopolskiego sanepidu prowadzone były od 19 czerwca do 12 września 2021 r. natomiast w dniach wolnych od pracy (weekendowe) w okresie od czerwca do końca sierpnia.
Wakacyjne kontrole żywności wielkopolskiego sanepidu: kary za nieprawidłowości
W związku z wykazanymi nieprawidłowościami nałożono 130 mandatów karnych na kwotę około 30 tys. zł.
– Wynika z tego, że ponad 10 proc. kontroli zakończonych było mandatem karnym. W odniesieniu do roku 2019, gdzie skontrolowano 1426 obiektów, liczba przeprowadzonych kontroli była niższa o 12 proc., natomiast nastąpił znaczny wzrost liczby wystawionych decyzji zobowiązujących do usunięcia wykazanych nieprawidłowości z 20 do 47, co świadczy o gorszym stanie obiektów
– informuje sanepid.
Najczęstsze nieprawidłowości:
- brak zachowanej segregacji artykułów żywnościowych w urządzeniach chłodniczych,
- brak dokumentacji dobrych praktyk higienicznej i produkcyjnej GHP/GMP oraz procedur opartych o zasady HACCP,
- sprzedaż artykułów spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia,
- przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach,
- brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych,
- nieprawidłowy stan techniczny pomieszczeń żywnościowych oraz wykorzystywanych urządzeń i sprzętów
Zobacz też: Zakaz handlu w niedzielę. Co się zmieni?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?