Składniki:
Ciasto:
4 jajka,
1/2 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 szkl. oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kisiel cytrynowy,
otarta skórka z 1 cytryny,
3 krople olejku (zapach cytrynowy)
Lukier:
2 łyżki stołowe cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jaja ubić z cukrem "na puch". Cały czas miksując, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać malutkimi porcyjkami olej, a na koniec wsypać otartą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku zapachowego.
Formę do babek (najlepiej z kominkiem) natłuścić i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto. Piec w 180 stopniach od 45 do 60 min. Upieczoną babkę wyłożyć na talerz przykryty serwetką papierową pod torty.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Po przestudzeniu polać dokładnie lukrem przygotowanym z 2 kopiastych łyżek cukru pudru rozmieszanych z 1 łyżką soku z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, należy dolać odrobinę soku, gdy z kolei jest zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Babkę polukrowaną można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Można udekorować gałązkami bukszpanu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?