18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkopolska: Skąd najlepsza biała kiełbasa? Kto dostał certyfikat jakości? [LISTA FIRM]

Elżbieta Podolska
Biała kiełbasa to wielkopolski przysmak wielkanocny.
Biała kiełbasa to wielkopolski przysmak wielkanocny.
Tylko najlepszym udało się w tym roku zdobyć Certyfikaty Jakości na Wielkopolskie Tradycyjne Wyroby Mięsne. To gwarancja tego, że biała kiełbasa, polska, szynka, czy ogonówka będą na naszych świątecznych stołach naprawdę najwyższej jakości i przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami.

Tylko najlepszym udało się w tym roku zdobyć Certyfikaty Jakości na Wielkopolskie Tradycyjne Wyroby Mięsne. To gwarancja tego, że biała kiełbasa, polska, szynka, czy ogonówka będą na naszych świątecznych stołach naprawdę najwyższej jakości i przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami.

Czytaj także:

Poznań: Tradycyjne wędliny pod lupą [ZDJĘCIA]

W piątek wieczorem w Domu Mięsa i Wina w City parku odbędzie się uroczystość wręczenia Certyfikatów. W kategorii Kiełbasy Białej Parzonej zdobyło go 14 firm, ale tylko 3, które dostały świadectwo jakości jeżeli chodzi o produkcję wędzonki krotoszyńskiej.

- Z roku na rok widać, że producenci coraz bardziej się starają - mówi Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, organizator imprezy Polska Tradycja. Wielkanoc Mięsne Święta. - Warto walczyć o klienta jakością swoich towarów, co docenia coraz więcej osób. Certyfikaty dają wielu możliwość promocji marki.

Wyroby były oceniane nie tylko przez kapitułę konsumentów, ale także przez grono specjalistów pod przewodnictwem prof. dr hab. Włodzimierza Dolaty z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z Instytutu Technologii Mięsa. Sprowadzono nawet specjalne urządzenie badawcze, które jak w laboratorium badało próbki wędlin pod względem zawartości wody, tłuszczów, białka, ale też i innych substancji. Jurorzy mieli sporo pracy, bo ich ocenie poddanych zostało aż 6 gatunków wędlin: szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona i polędwica wędzona.

Przyznano także tytuły dla najlepszych producentów w poszczególnych kategoriach: najlepszą białą kiełbasę produkuje Zakład Mięsny Konarczak Sp.J., szynkę rolkę - Zakład Rzeźnicko-Wędliniarski A.K. Błachowiak Sp.J., wędzonkę krotoszyńską - Zakłady Mięsne Bystry Sp. z o.o. Sp.K., kiełbasę polską wędzoną - Rzeźnictwo Firma Słomiński, ogonówkę wędzoną - Zakład Przetwórstwa Mięsa Szajek Sp.J., polędwicę wędzoną - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki Sp.J.

Zobacz nasz SERWIS KULINARNY.

Certyfikaty przyznano zakładom:

KIEŁBASA BIAŁA PARZONA
1.Zakład Mięsny KONARCZAK Sp.J., Pogorzela
2.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo
3.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki
4.WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski
5.Delikatesy Mięsne PROSIACZEK, Poznań
6.Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, Poznań
7.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
8.Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp.J., Golejewo
9.P.H.P. TRADYCYJNE JADŁO Beata Lis, Środa Wielkopolska
10."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek
11.Zakład Masarski GRACJAN KICIŃSKI, Kopanica
12.Zakład Rzeźnicko-Wędliniarski TADEUSZ SZCZEPANIAK, Bojanowo
13.PHU Przemysław Urbanowski Masarnia, Nowa Wieś
14.PPHU JOHN - Zakład Mięsny, Grotniki

SZYNKA ROLKA WIELKOPOLSKA
1.Zakład Rzeźnicko Wędliniarski A.K. Błachowiak Sp.J., Kozie Laski
2."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek
3.WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski
4.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo
5.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki

WĘDZONKA KROTOSZYŃSKA
1.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
2.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki
3.WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski

KIEŁBASA POLSKA WĘDZONA
1.Rzeźnictwo Firma SŁOMIŃSKI, Kaszczor
2.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
3."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek
4.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo
5.Zakład Rzeźnicko Wędliniarski A.K. Błachowiak Sp.J., Kozie Laski
6.Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp.J., Golejewo
7.WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski
8.Delikatesy Mięsne PROSIACZEK, Poznań
9.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki
10.Zakład Mięsny KONARCZAK Sp.J., Pogorzela

OGONÓWKA WĘDZONA
1.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo
2.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki
3.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
4."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek

POLĘDWICA WĘDZONA
1.Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp.J., Golejewo
2."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek
3.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
4.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski