Wiosenne menu na odporność. Zobacz przepisy na dania, które pomogą wzmocnić odporność organizmu
Menu na odporność: Propozycja na lunch czy obiad
Szczypiorek zawiera dużo witaminy C, karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt. Wiosną, gdy nasze organizmy są osłabione, kiełki działają jak zastrzyk energii.Sezam dostarcza nam witaminy z grupy B, A oraz E.
Sałatka Mocy
Składniki:
1 woreczek mieszanki sałat (np. Fitness mix marki Eisberg)
1 pierś z indyka
1 garść kiełków lucerny
8 pomidorków cherry
1/4 pęczka szczypiorku
1 garść sezamu
sól, pieprz
Dressing:
50 ml jogurtowego dressingu gotowego, lub 50 ml jogurtu i ulubione przyprawy do smaku wymieszane wcześniej
Przygotowanie:
W miseczce ułożyć sałatę. Wrzucić pomidorki przekrojone na pół i posiekany szczypiorek. Pierś z indyka przyprawić, a następnie usmażyć na patelni. Mięso pokroić w paski. Wszystkie składniki połączyć. Sałatkę udekorować kiełkami lucerny oraz sezamem. Całość polać gotowym Dressingiem Yoghurt.