Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wróżby i przekąski na wieczór andrzejkowy. Zobacz ciekawe przepisy na szybkie dania!

Milena Kochanowska
Milena Kochanowska
Andrzejki to czas wróżb. W ten jeden dzień w roku niemal wszyscy w domach bawimy się magią, chcąc z przymrużeniem oka poznać swą przyszłość...
Andrzejki to czas wróżb. W ten jeden dzień w roku niemal wszyscy w domach bawimy się magią, chcąc z przymrużeniem oka poznać swą przyszłość... Pixabay
Kiedyś wierzono, że wróżby andrzejkowe spełnią się w przyszłości. Dziś traktujemy je z przymrużeniem oka. Wróżyć jednak nadal możemy i to ze wszystkiego, co podsunie nam wyobraźnia i... apetyt

Andrzejki to czas wróżb. W ten jeden dzień w roku niemal wszyscy w domach bawimy się magią, chcąc z przymrużeniem oka poznać swą przyszłość. Wieczorem chętnie spotykamy się w gronie rodziny czy znajomych, by pobiesiadować lub po prostu miło spędzić czas na wspólnej zabawie. Najbardziej popularnymi przekąskami na domowej imprezie są koreczki przyrządzane na przykład z żółtego sera i rozmaitych warzyw. Często przygotowujemy również kolorowe tartinki czy krakersy. Nie mając czasu, w wieczór andrzejkowy podajemy nieraz chipsy i różne słodycze. Nie róbmy tego. Nawet w bardzo krótkim czasie można przygotować zdrowsze i lepsze przekąski.

Wiele wróżb związanych jest też z jedzeniem. Możemy więc upiec na ten wieczór ciasteczka z wróżbą i to nawet w przeddzień lub dwa dni wcześniej i przechować je w puszce. Jeśli nie zdążymy tego zrobić, a powróżyć sobie jednak w taki słodki sposób chcemy, możemy kupić gotowe tartaletki i przygotować do nich nadzienie według własnego uznania - może być nim nawet zwykły budyń. Zamiast karteczek z życzeniami możemy zatopić w nim orzech laskowy, orzech włoski, migdał, rodzynkę czy kandyzowaną skórkę pomarańczy, a każda z tych bakalii może być przypisana do innego naszego życzenia lub przepowiedni (wielka miłość, duże pieniądze, daleka podróż itp.). Którą tartaletkę wybierzemy pierwszą, to nam się spełni.

Karteczki z imionami wybranków albo z rozmaitymi życzeniami panny kładły zazwyczaj pod poduszkę, a budząc się rano wyciągały spod niej, nie patrząc, tę ze swoim wybrankiem. Takie karteczki możemy też w woreczkach zamknąć w pierogach i gotując je patrzeć, który wypłynie na powierzchnię pierwszy. Zamiast wosku możemy lać... na patelnię ciasto naleśnikowe i to z kształtu placka wyczytać przepowiednię. Ta technika ma taką zaletę, że smaczny placuszek możemy później skonsumować.

TU ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA KONKRETNE PRZEKĄSKI

A oto kilka andrzejkowych inspiracji.

Ciasteczka z migdałem z wróżbą

350 g mąki, 80 g cukru, 3 jajka, szczypta soli, migdały bez skórki, 1/2 torebki cukru waniliowego (lub kilka kropli takiego olejku)
Składniki zagnieść, kiedy ciasto będzie twarde, rozwałkować i wyciąć z niego kwadraty, na środku każdego ułożyć migdał i zwiniętą w rulonik karteczkę z wróżbą. Rogi ciasteczek zlepić u góry. Blachę natłuścić, ułożyć ciasteczka i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. („Dobra kuchnia”)

Rogaliki z wróżbą

2 szklanki mąki, mąka do podsypania, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 jajka, 1 łyżka wody, 1 łyżka oleju
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę i olej. Wymieszać nożem, po czym rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić na chwilę, by odpoczęło. Przygotować niewielkie paseczki z wróżbą (najlepiej, aby różniły się od siebie). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki (pierścieniem lub literatką). Na każdym położyć złożoną karteczkę z wróżbą i zlepić tak, jak pierogi (można lekko wygiąć, by powstały rogaliki - wówczas warto umieścić je na brzegu miski i naciągnąć rogi). Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C. (ewawachowicz.pl)

Ciastka cynamonowe z wróżbą

mąka pszenna 300 g, jajka 2 szt., cukier puder 1 łyżka, mielony cynamon, laska wanilii 1 szt., świeże drożdże 10 g, olej kokosowy 30 g, ciepła woda 60 ml, sól, cukier trzcinowy
Na małych karteczkach piszemy wróżby; składamy je kilkakrotnie. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Drożdże kruszymy i dodajemy ze szczyptą soli. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i z połowy wyskrobujemy nasionka tępą stroną noża, dodajemy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy. Do ciasta dodajemy żółtka, olej kokosowy i opcjonalnie odrobinę cynamonu. Dolewamy część wody i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć ono konsystencję ciasta pierogowego. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Z jednej części wykrawamy kółka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środku układamy karteczkę z wróżbą, kółka składamy na pół i sklejamy jak pierogi. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej części wykrawamy kwadraty, rozwałkowujemy je na brzegach. Na środku układamy kartkę z wróżbą i składamy w kształt sakiewki. Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego wymieszanego z cynamonem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 12-15 minut. (kuchnialidla.pl)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski