Zainspirowane naturą, czyli sposoby na pyszną sałatkę

ELKA
Francuskie przysłowie głosi, że każda kobieta potrafi z niczego zrobić sałatkę. I choć przysłowia nie zawsze się sprawdzają, sałatki zdecydowanie należą do dań zarówno prostych i smacznych, jak i efektywnych pod względem wizualnym. Warzywa skropione czystym olejem rzepakowym to perfekcyjne połączenie - dla smaku, oka i wymarzonej figury.

ZOBACZ TEŻJarzynowe ratatuj

Sałatki posiadają wiele zalet. Są szybkie w przygotowaniu, niskokaloryczne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się w roli kompana świadomego odżywiania oraz sojusznika w trudach związanych ze zrzuceniem wagi. Warzywa skropione olejem to duet idealny. Na przykład olej Rapso wyróżnia się doskonałymi właściwościami odżywczymi. W przeciwieństwie do zwykłego oleju składem kwasów tłuszczowych przypomina oliwę z oliwek.

Nie musimy się zatem obawiać o podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, olej bogaty jest w kwasy Omega 3, odpowiedzialne za obniżenie ryzyka chorób serca, pamięć i koncentrację oraz witaminę E, potocznie zwaną witaminą młodości. Wolny jest także od manipulacji genetycznych. Bez wątpienia, jego charakterystyczne właściwości są wynikiem starannej pracy zarówno na etapie wyboru surowca, jak i podczas procesu wytwarzania, przechowywania i finalnie butelkowania oleju.

Przygotowanie sałatki to zadanie zarówno proste, jak i przyjemne. Możliwości i przepisów na ich przyrządzenie jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę nasza wyobraźnia i preferencje kulinarne. Aby zachować dietetyczną wartość sałatek wato jednak pamiętać o wyeliminowaniu tłustych i kalorycznych sosów. Olej rzepakowy będzie w tym wypadku idealnym substytutem ciężkich dodatków. Jego neutralny smak świetnie komponuje się z bukietem warzyw oraz innymi składnikami. Dodatkowym atutem jest także fakt, że olej ten jest bezwonny.

Olej bogaty jest w kwasy Omega 3, odpowiedzialne za obniżenie ryzyka chorób serca, pamięć i koncentrację oraz witaminę E, potocznie zwaną witaminą młodości.

Dzięki takim właściwościom przygotowywane przez nas sałatki zyskują indywidualny charakter i nie tracą na dietetyczności. Co więcej, częste spożywanie sałatek nie musi kojarzyć się z nudą. Urozmaicając potrawę ciekawymi dodatkami - łososiem, tuńczykiem, słodkimi owocami, bakaliami czy wyrazistymi w smaku serami - skroplonymi odżywczym, czystym olejem rzepakowym zyskujemy apetyczną i zdrową kompilację smaków.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Naturalne składniki, w wybieranych przez nas daniach, to podstawa świadomego odżywania, odpowiadającego za dobre samopoczucie, odporność, ładną cerę i zgrabną figurę. Potrawami, które z pewnością powinny zagościć w naszym menu są zatem różnorodne sałatki - smaczne, zdrowe i atrakcyjne pod względem wizualnym.

Sałatka z indykiem

Składniki:

pierś z indyka
pomidorki koktajlowe
ogórek zielony długi
czarne oliwki
mix sałat
mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
słonecznik łuskany
grzanki ziołowe
pieprz, sól
papryka słodka
zioła prowansalskie
ocet winny
4 łyżki oleju Rapso

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka pokroić w nieduże kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać posiekane drobno 2 ząbki czosnku, następnie obsmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórek zielony w pół plasterki, oliwki kroimy na plasterki.

Mix sałat wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki, ogórek, oliwki, posypujemy ziarnami słonecznika i grzankami ziołowymi.

Przygotowujemy sos jogurtowy: kubeczek jogurtu naturalnego doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki cukru, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oleju i 1 łyżkę octu winnego, zioła prowansalskie.

Sałatkę delikatnie polewamy sosem jogurtowym.

Sałatka Fantazja z krewetkami, orzechami serem złocistym i sosem malinowym
Składniki:

5 liści sałaty strzępiastej
7 krewetek
20 dag malin
1 cebula czerwona
2 pomidory suszone
sól, pieprz
4 łyżki oleju Rapso
orzechy włoskie
5 dag sera Lazur złocisty
2 łyżki wina czerwonego
1 łyżeczka miodu
5 oliwek
pomidorki koktajlowe żółte i czerwone

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy, suszymy, strzępimy.

Na talerz wykładamy sałatę, na to połowę porcji malin, pokrojone pomidory suszone, cebulę pokrojoną, orzechy włoskie.

Krewetki marynujemy w 2 łyżkach oleju, dodajemy bazylię suszoną, sól, pieprz i smażymy na patelni około 1 minuty.

Po przestygnięciu dodajemy do sałatki.

Z połowy malin robimy sos. Sos: Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy maliny i przesmażamy je, dodajemy miód w między czasie dolewamy wina czerwonego, aby uzyskać gęstą konsystencję. Całość przecieramy przez sito.

Sałatkę polewamy sosem.

Dodajemy ser Lazur złocisty. Talerz dekorujemy oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3