Składniki
- 4 średnie ogórki kiszone
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1,5 litra wywaru
- 2 łyżeczki masła
- 1 kostka rosołowa
- woda z ogórków do smaku
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 2 łyżki śmietany
- mąka (pół łyżeczki) do zaciągnięcia
Przygotowanie
Obrane, drobno pokrojone ogórki dusimy 20 minut z masłem. W tym czasie w drugim garnku gotujemy drobno pokrojone ziemniaki i marchew z kostką rosołową. Całość wlewamy do wywaru, gotujemy. Jeśli lubimy kwaśną zupę, dodajemy wody ze słoika z ogórkami. Solimy, pieprzymy do smaku i (obowiązkowo) dodajemy szczyptę cukru. Do śmietany wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, dodajemy do zupy i jeszcze raz gotujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?