Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa pomidorowa na smażonych na maśle pomidorach

ELKA
Dwie ulubione polskie zupy? Rosół i pomidorowa! Wypróbujcie nasz przepis

Składniki:

  • skrzydło indyka lub porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1 seler
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka
  • 4-6 pomidorów świeżych lub puszka pomidorów w całości lub krojonych bez skórki
  • śmietana
  • masło
  • pietruszka,
  • bazylia

Przygotowanie:
Przygotować wywar. Mięso zalać wodą, dodać przyprawy i warzywa. Gotować pół godziny. Świeże pomidory obrać ze skórki.

Są dwie szkoły: jedna mówi o tym, że gniazda nasienne psują smak, a inna, że to właśnie tam jest go najwięcej. Ja osobiście nie wyobrażam sobie pomidora bez nasion.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Obrane pokroić. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić pomidory, smażyć przez kilka minut. Pomidory dodać do wywaru. Powinno się wszystko razem zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić. Posypać posiekaną świeżą natką pietruszki i bazylii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski