Zupa pomidorowa na smażonych na maśle pomidorach

ELKA
Dwie ulubione polskie zupy? Rosół i pomidorowa! Wypróbujcie nasz przepis

Składniki:

  • skrzydło indyka lub porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1 seler
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka
  • 4-6 pomidorów świeżych lub puszka pomidorów w całości lub krojonych bez skórki
  • śmietana
  • masło
  • pietruszka,
  • bazylia

Przygotowanie:
Przygotować wywar. Mięso zalać wodą, dodać przyprawy i warzywa. Gotować pół godziny. Świeże pomidory obrać ze skórki.

Są dwie szkoły: jedna mówi o tym, że gniazda nasienne psują smak, a inna, że to właśnie tam jest go najwięcej. Ja osobiście nie wyobrażam sobie pomidora bez nasion.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Obrane pokroić. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić pomidory, smażyć przez kilka minut. Pomidory dodać do wywaru. Powinno się wszystko razem zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić. Posypać posiekaną świeżą natką pietruszki i bazylii.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie