Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1198 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Obłędnie pyszna kanapka z tuńczykiem. Ten przysmak posmakuje każdemu
Najprostszą i najszybszą przekąską na drugie śniadanie, lunch lub kolację są kanapki. Jednak standardowe połączenia składników mogą się zwyczajnie przejeść....
Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść
Puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi rozpływającym się w ustach kremem śmietankowym to włoskie maritozzi. Ciasto jest delikatne jak chmurka, a ubita...
Ciasto arbuz dla prawdziwych łasuchów. Zaskocz gości pysznym wypiekiem
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto arbuz. Z pewnością mile zaskoczysz nim swoich gości. Ciasto świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. To delikatny...
Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać
Ugotowanie kaszy gryczanej na sypko nie musi być trudne. Wystarczy trzymać się prostych zasad, które gwarantują zachowanie konsystencji. Zazwyczaj doprawiam je...
Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!
Na śniadanie lub słodki podwieczorek podaję puszysty i dość uniwersalny omlet na maślance. Gwarantuję, że podany nie tylko na słodko zadowoli każdego smakosza....
Aromatyczna przyprawa pięciu smaków. Nie tylko do kuchni chińskiej. Zrobisz ją w domu
Klasyczna przyprawa pięciu smaków pochodzi z kuchni chińskiej. Jej nazwa pochodzi od połączenia pięciu podstawowych smaków, czyli słodkiego, gorzkiego,...
Najlepszy chłopski garnek z młodą kapustą. Ugotuj go na wiosenny obiad
Apetyczny chłopski garnek z kapustą, ziemniakami i kiełbasą to smaczne, sycące i łatwe do zrobienia danie, przy którym się nie napracujesz. Z pewnością...
Niezawodne przepisy na dania z kefirem. Wybieraj spośród 5 propozycji
Szukasz pomysłu na użycie kefiru do obiadu? Polecam ci 5 przepisów na proste, smakowite dania na każdą kieszeń. Wśród nich znajdziesz idealny zestaw na lato,...
Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków
Wyśmienity fish burger to rodzaj kanapki z kotletem przyrządzany z białej ryby. Często wybieram dorsza, który jest mięsisty i można łatwo go panierować....
Nie wyrzucaj czerstwej chałki. Zrób z niej pyszny bostock
Prosty sposób na reanimowanie lekko czerstwej chałki. Plastry ciasta drożdżowego zanurz w soku pomarańczowym, posmaruj migdałową pastą, obsyp płatkami...