Restaurant Day To wielki restauracyjny karnawał kultury jedzenia. Jeden dzień, w którym każdy może zostać szefem restauracji. W maju 2011 roku spontanicznie powstało 40 jednodniowych restauracji (w domach, biurach, parkach, ogrodach) w 13 miastach w Finlandii. W lutym 2012 roku pojawiło się już 300 jednodniowych restauracji w 50 miastach w 12 różnych krajach.
Wtedy pierwszą taką restauracją w Polsce była 1 powstała w samo południe PUGA by Aleksandra Gerlach. Dzisiaj w samym Poznaniu działało 14 jednodniowych restauracji, które zaprosiły poznaniaków do smakowania w różnych częściach miasta podając niesamowite rzeczy zarówno dla mięsożernych jak i dla wegetarian. Można było zjeść potrawy praktycznie z całego świata, ale też przekonać się do filozofii Slow Foodu.
Jak zwykle najwięcej restauracji powstało w Galerii Malta, gdzie trwa właśnie Eko Weekend. Tym razem odwiedzający Galerię mogli posmakować dań kuchni włoskiej, spróbować wiosennych przysmaków na bazie owoców, warzyw i ziół, w tym orzeźwiających napojów oraz słodkich, wegańskich ciast.
Wszystkie smakołyki, specjalnie na to wydarzenie, przygotowały trzy jednodniowe restauracje: Italiart, Poszukiwaczka Smaku oraz Zielona Cukiernia. Warto było skosztować włoskiego sernika o zapachu pomarańczy, orzeźwiających napojów i wegańskich ciast.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?