Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bataty pieczone z masłem i czosnkiem. Zobacz przepis

Anastazja Bezduszna
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, można gotować jak na słodko tak i na słono. Proponujemy przepis na bataty z masłem i czosnkiem.

Składniki:

  • 2 słodkie ziemniaki,
  • 80 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy do smaku,
  • metr folii aluminiowej

Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy ziemniaki. Czosnek rozgniatamy ze szczyptą soli. Kroimy każdy ziemniak na pół i osobno wykładamy każdą połówkę na folię aluminiową. Na wierzch kładziemy kosteczkę masła, czosnek oraz przyprawy.
Zawijamy ziemniaki w folię aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczone bataty przed podaniem należy utłuc na puree mieszając z czosnkiem i masłem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski