Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz Zdrowie: Przepisy na zdrowie

RED
Konrad Gacaprezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta
Konrad Gacaprezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta
Prezentujemy kolejne dwa sposoby na przyrządzenie nie tylko pysznych, ale także zdrowych posiłków z wykorzystaniem białego sera. Pierwsze danie polecamy wszystkim, nawet osobom w trakcie odchudzania. Drugi przysmak to propozycja dla tych, którzy utrzymują już właściwą wagę.

Prezentujemy dwa sposoby na przygotowanie posiłków autorstwa osób, które odniosły spektakularne sukcesy w odchudzaniu, korzystając z Gaca System. To program, który nie tylko daje wytyczne do odchudzania, ale i do zdrowego odżywiania po wyprowadzeniu z diety.

Gosia Żelechowska, która nie tylko schudła o ponad 80 kg, ale od czterech lat utrzymuje idealną wagę, zdradza recepturę na przyrządzenie omletu z sosem serowym. To danie ma same zalety. Nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to jeszcze można je jeść w trakcie odchudzania. Wszystkie jego składniki niosą ogromne korzyści. Biały ser to nie tylko znakomite źródło białka, ale także witamin B2, B 12, D, fosforu, siarki, magnezu, chloru, jodu i wapnia.

Omlet to przede wszystkim jajka. Wielu ekspertów zaleca ich całkowite wyeliminowanie z diety, obarczając je winą za podnoszenie poziomu cholesterolu i inne szkody w organizmie. Rzeczywistość jest inna. Faktem jest, że w jajkach znajduje się sporo tłuszczów, ale są to związki przyjazne dla naszego organizmu, które przyjmowane w odpowiednich ilościach mogą pomóc w uregulowaniu gospodarki lipidowej. Kolejną zaletą jajek jest poczucie sytości, jaką one dają. Po ich zjedzeniu dużo łatwiej będzie nam panować nad apetytem, unikać podjadania. Jajka to także cenne źródło witaminy A i D.

Dodatek czosnku sprawi, że smak omletu stanie się znacznie bardziej wyrazisty, a danie zamieni się w broń przeciwko wielu dolegliwościom. Nie przez przypadek o tej roślinie od lat mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem. Ma on działanie grzybo - i bakteriobójcze. Oprócz tego reguluje poziom ciśnienia oraz może okazać się sojusznikiem wszystkich chorych zmagających się z cukrzycą. To także znakomite wsparcie w walce z przeziębieniami i grypą, o które szczególnie teraz jest bardzo łatwo.

Kolejnym niewielkim, jeśli chodzi o objętość, a cennym pod względem dobroczynnego wpływu na organizm, składnikiem omletu jest koperek. To w nim znajduje się multum witamin takich jak: B1, B2, B6, B12, C, D, H. Reguluje pracę układu pokarmowego oraz nerek.

Marcin Makarski, który w ciągu roku potrafił schudnąć aż 115 kg, poleca dzisiaj specjalny koktajl energetyczny. Po to danie z czystym sumieniem mogą sięgać wszystkie osoby wyprowadzone z diety oraz wszyscy zainteresowani zdrowym odżywianiem. To nie tylko pyszny i słodki deser. To porcja zdrowego paliwa, które pozwoli naszemu organizmowi działać przez kilka godzin, jak silnik w bolidzie Formuły 1. Moc będzie z nami! Oprócz niej przyjmiemy także pokaźną dawkę witamin z grupy B oraz C i E.

Dodatek miodu nie tylko osłodzi mieszankę. Ten składnik jest znany z korzystnego wpływu na układ nerwowy i oddechowy. Ma działanie antyseptyczne oraz zapobiega infekcjom, poprawia działanie wątroby i leczy drogi oddechowe.

Omlet z czosnkowym sosem serowym
Składniki:
2 jajka
2 łyżki wody
125 g chudego sera o rzadkiej konsystencji
1 łyżka jogurtu
kilka plasterków świeżego ogórka lub pora
koperek
1 ząbek czosnku
pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z wodą i wylewamy na patelnię beztłuszczową. Ser biały ucieramy na gładką masę z łyżką jogurtu, dodajemy zgnieciony ząbek czosnku i pieprz ziołowy. Tak powstały sos wylewamy na jajeczny spód. Na wierzchu dla ozdoby układamy kilka plasterków świeżego ogórka lub pora i posypujemy koperkiem. Zamiast warzyw można do masy dodać rozpuszczony słodzik i cynamon. Danie najlepiej smakuje jedzone prosto z patelni.

Serowy koktajl energetyczny
Składniki:

160 g sera chudego
100 g jogurtu naturalnego
100 g różnych świeżych owoców np. kiwi, brzoskwinie, truskawki
1 łyżeczka miodu
bakalie do dekoracji

Przygotowanie:
Ser chudy i jogurt naturalny zmiksować z łyżeczką miodu na jednolitą masę. Ulubione świeże owoce pokroić i ułożyć na dnie przezroczystego pucharka. Następnie nałożyć warstwę przygotowanej masy i udekorować wierzch bakaliami.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski