Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wielkanoc PRZEPISY: Mazurek, makowiec, babka, sernik, pascha. Co upiec na Wielkanoc?

Anastazja Bezduszna
Ciasto na Wielkanoc: Mazurek i makowiec
Ciasto na Wielkanoc: Mazurek i makowiec AB
Ciasta na Wielkanoc: Mazurek, makowiec, babka, sernik, pascha [PRZEPISY] Czas świąteczny to dobry moment, by spróbować swoich sił w wypiekaniu słodyczy. Nawet ci, którzy myślą, że drożdże się ich boją i nie wyrosną mogą pod pilnym okiem mamy, babci czy koleżanki upiec swoją pierwszą babkę wielkanocną. Zobacz przepisy na wielkanocne ciasta!

POLECAMY: Życzenia na Wielkanoc: Religijne życzenia wielkanocne. Zobacz i wyślij!

Ciasta na Wielkanoc - PRZEPISY

Mazurek - PRZEPIS

- Mazurek możemy przygotować na dwa sposoby - jako ciasto duże albo w formie ciasteczek dla każdego. Niezależnie od tego, jaką formę wybierzemy, proponuję za podstawę wziąć masę, jak na ciastka migdałowe - podpowiada Przemysław Siekierski, szef cukierni Cappuccina Kawiarnia & Cukiernia.

ZOBACZ: Śniadanie wielkanocne [Wielkanoc PRZEPISY, POTRAWY, MENU]

Po upieczeniu spodu, możemy udekorować mazurek dowolną masą - kajmakową, karmelową, lukrem kolorowanym czy też czekoladą. Przygotowując spody kilka dni wcześniej, można je przechowywać, na przykład w pojemniku do chleba.
W odróżnieniu od mazurka, makowiec możemy zamrozić w całości. Oczywiście jeszcze przed upieczeniem. Wystarczy zawinąć masę makową w ciasto, a następnie w folię spożywczą i wstawić je do zamrażarki. Przed upieczeniem ciasto należy rozmrozić przy pokojowej temperaturze. Zamrożone ciasto można przechowywać do tygodnia.

Ci, którzy chcą już teraz zacząć przygotowania do słodkiej części Wielkanocy, mają uzbroić się w odpowiednie akcesoria do wypieków i podstawowe produkty. Musimy sprawdzić czy mamy blachę i papier do pieczenia, wałek, czy foremkę na babkę.

Ciasto na mazurek - PRZEPIS

Składniki:
250 g masła (miękkiego), 150 g cukru pudru, 3 jajka, 325 g mąki, kropla aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ale na końcu dodajemy mąkę. Nie zaciągajmy ciasta zbyt długo,bo stanie się twarde. Połowę ciasta rozwałkowujemy na placek dowolnej formy i suszymy go w piekarniku około 10 minut. Drugą połowę ciasta przekładamy do worka z karbowaną końcówką i nakładamy ozdobny wzorek na pół wypieczony blat. Zapiekamy całość do złotego koloru przy temperaturze 180 stopni.

Zobacz też: Ciasta na Wielkanoc PRZEPISY: Baba, mazurek, sernik, keks na Wielkanoc. Co upiec na Wielkanoc?

Babka wielkanocna drożdżowa - PRZEPIS

Składniki:
3,5 szklanki mąki, 50 g drożdży świeżych, 6 żółtek, 1 jajko, szczypta soli, 2 szklanki mleka, pół szklanki drobnego cukru, 125 g masła roztopionego, 150 g rodzynek, 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Sposób przygotowania:
Z drożdży i części mleka przygotowujemy rozczyn z dodatkiem cukrui odrobiny mąki. Mieszamy przesianą mąkę, sól i cukier. Dodajemy żółtka, drożdże, mleko i rodzynki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy go ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Natłuszczamy formę do babki i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do 1/3 wysokości formy. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego podwojenia objętości. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut.

Na następnej stronie kolejna przepisy na ciasta na Wielkanoc: Sernik, makowiec, pascha

Puszysty sernik - PRZEPIS

Składniki:
300 g przesianej mąki, 200 g masła lub margaryny, 100 g cukru, 4 jajka, 600 g sera ricotta lub twarogu trzykrotnie mielonego, 300 ml gęstej śmietany, 150 g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g rodzynek królewskich, 150 g owoców kandyzowanych

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z masłem i cukrem. Dodajemy 1 żółtko i wyrabiamy ciasto. Schładzamy i rozwałkowujemy. Wykładamy ciastem tortownicę. Pieczemy 10 minut przy temperaturze 190 stopni. Ser ucieramy ze śmietaną. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy po łyżce sera cały czas mieszając. Masę łączymy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Rodzynki płuczemy i osączamy. Razem z owocami kandyzowanymi obtaczamy w mące. Dodajemy do sera i mieszamy. Otrzymaną masę wykładamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

ZOBACZ: Co włożyć do święconki, czyli koszyczek wielkanocny [SYMBOLIKA POKARMÓW, ZDJĘCIA]

Makowiec

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej, 60 ml letniego mleka, 50 g masła roztopionego, 2 żółtka, 20 g świeżych drożdży, 6 łyżek cukru, szczypta soli, łyżeczka amaretto, 2 krople aromatu waniliowego.
Masa:
170 g maku, 60 g cukru, 40 g rodzynków, 20 g orzechów włoskich, posiekanych, 1 łyżka miodu, 2 krople aromatu migdałowego, szczypta cynamonu , 2 białka jaj (nieroztrzepane).

Sposób przygotowania:
Z mleka i drożdży gotujemy rozczyn. Dodajemy odrobinę mąki i cukru. Pozostałe składniki mieszamy w misce, dodając później rozczyn. Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Odsączamy z nadmiaru wody i dwukrotnie mielimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4 mm. Nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od brzegów. Zwijamy makowiec i przenosimy go na posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy dwukrotnie makowiec, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po czym wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30- 40 minut, do złotego koloru.

Na następnej stronie kolejna przepisy na ciasta na Wielkanoc: Pascha

Pascha z twarogu - PRZEPIS

Składniki:
400 g odciśniętego tłustego twarogu, 130 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 30 %, po 150 g rodzynek, obranych migdałów i skórki cytrynowej smażonej w cukrze do przybrania: kandyzowane owoce.

Sposób przygotowania:
Migdały i skórkę cytrynową posiekać. Rodzynki sparzyć i osączyć. Twaróg dokładnie utrzeć z cukrem i śmietaną. Dodać bakalie i wymieszać. Tortownicę wyłożyć gazą i napełnić masą serową. Następnie zawinąć gazę, obciążyć paschę talerzem lub deseczką i wstawić na noc do lodówki. Gotową paschę przełożyć na talerz i przybrać migdałami oraz kandyzowanymi owocami.

Pascha drożdżowa - PRZEPIS

Składniki:
180 g masła, 100 ml mleka, 3 łyżeczki suchych drożdży, 1,5 łyżeczki soli, 6 szklanek cukru, 3 jajka, 130 g rozdynek, 450 g mąki, dla lukru - 1 białko i 123 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Zalewamy rodzynki wodą i odstawiamy. Do ciepłego mleka dodajemy 3 łyżki cukru, drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki wyrabiamy ciasto. W misce smarujemy ciasto olejem i przykrywamy mokrą gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Wykładamy ciasto do foremek, zapełniając 2/3 i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Ciasto nawet po wyrośnięciu nie powinno dochodzić do krajów formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 30-40 minut.

W tym czasie wzbijamy białko i stopniowo wsypujemy do niego cukier puder. Po wystygnięciu paschy możemy ją lukrować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski