Ciasta na Wielkanoc. Poznaj przepisy na babę, mazurek, sernik i keks. Co upiec na Wielkanoc?

Elżbieta Podolska
Ciasta na Wielkanoc PRZEPISY: Baba, mazurek, sernik, keks na Wielkanoc. Co upiec na Wielkanoc?
Ciasta na Wielkanoc PRZEPISY: Baba, mazurek, sernik, keks na Wielkanoc. Co upiec na Wielkanoc? Marcin Osman
Ciasta na Wielkanoc: Baba, mazurek, sernik, keks na Wielkanoc - przepisy. Gospodynie domowe już teraz zabierają się ostro do pracy. Wiosenne porządki w domu i w ogrodzie, mycie okien, odświeżanie garderoby i w końcu planowanie świątecznego menu. Dobrze ułożone to połowa sukcesu, a trudność przepisów można dobrać do naszych umiejętności.

Zobacz: Śniadanie wielkanocne [Wielkanoc PRZEPISY, POTRAWY, MENU]

Ciasta na Wielkanoc: Baba, mazurek, sernik, keks na Wielkanoc [PRZEPISY NA CIASTA NA WIELKANOC]

WYPRÓBUJ NASZE PRZEPISY NA CIASTA NA WIELKANOC

Dwukolorowa baba wielkanocna dla początkujących - przepis

Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
szklanka cukru
kostka margaryny
cukier waniliowy
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Zobacz też: Wielkanoc dekoracje: Jak udekorować stół wielkanocny? [ZDJĘCIA]

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Masa musi podwoić objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo stopioną, przestudzoną margarynę i cukier waniliowy. 2/3 ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wylać na jasne. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni. Można posypać cukrem pudrem po ostudzeniu.

Mazurek kajmakowy z orzechami - przepis

Składniki:

Kruchy spód ucierany:
150 g masła,
60 g cukru pudru,
150 g mąki pszennej,
75 g mąki ziemniaczanej

Masa kajmakowa:
200 g słodzonego mleka skondensowanego,
łyżka płynnego miodu,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki orzechów włoskich, lekko zrumienionych na suchej patelni

Przygotowanie:

Kruchy spód ucierany:
Masło ucierać mikserem z cukrem. Dodać obie mąki. Miksować przez chwilę. Potem zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta, resztę włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy. Zdjąć górny arkusz papieru. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.

Z resztek ciasta i odłożonej wcześniej 1/3 jego części, wałkować ręką na blacie cienkie wałeczki, podsypując mąką. Zwinąć po dwa wałeczki w spiralkę i ułożyć ją na brzegach formy tworząc ozdobny rant. Z pojedynczych wałeczków ułożyć też kratkę na całej powierzchni mazurka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Pociągając za papier do pieczenia wyjąć spód mazurka na blat. Można już kłaść dodatki i dekorować.

Przygotowanie masy kajmakowej:
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko skondensowane, dodać miód i masło. Gotować przez około 8-10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz odstawić i ostudzić. Nałożyć masę i udekorować orzechami włoskimi.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta na Wielkanoc!
Łatwy sernik bez spodu - przepis

Składniki:
1 kg sera białego (najlepiej od razu zmielonego)
6 jajek
2 szklanki cukru
15 dkg masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Ser ucierać dodając powoli po jednym jajku i łyżce cukru. Następnie dodać obie mąki i cukier waniliowy. Masło rozpuścić, przestudzić i wlać do masy. Dodać bakalie i dokładnie, delikatnie wymieszać. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypać bułką tartą. Wlać masę do formy i piec około godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Można podawać sam, albo z owocami.

Pulchny keks świąteczny pełen smakowitych bakalii - przepis

Składniki:
250 g mąki
250 g margaryny
250 g cukru
5 jaj łyżka stołowa proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
500 g bakalii: rodzynek, żurawin, orzechów laskowych i włoskich, skórki pomarańczowej, migdałów

Przygotowanie:
Ubić sztywną pianę z białek. W misce mikserem wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Później dodać i delikatnie połączyć ubita pianę z białek.

Większe kawałki bakalii posiekać. Następnie bakalie obtoczyć w mące (by nie opadły na dno formy), otrzepać i dodać do ciasta. Gotową masę przelać do podłużnej foremki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Choć piec będziemy dopiero tuż przed świętami, już teraz warto zastanowić się, co takiego podamy gościom i domownikom podczas świątecznej kawy. Oczywiście w żadnym poznańskim domu nie może zabraknąć sernika. Polecam przepis na sernik bez spodu, jest puchowy, delikatny, naprawdę rozpływa się w ustach i ma jeszcze jedną ogromną zaletę - praktycznie zawsze się udaje.

Sprawdź, co włożyć do święconki

- Należy pamiętać o tym, że ser musi być dobrej jakości i dobrze zmielony, nie może być grudek - mówi Władysław Nazim, cukiernik szef Pracowni Expressowa. - Doskonały jest także sernik przygotowywany na parze, to nowość w naszej cukierni i warto spróbować.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast: mazurków, bab i serników. W tym czasie nie ma co liczyć kalorii, bo liczy się tradycja i smak!

Sernik po upieczeniu powinien zostać wyjęty z piekarnika, postawiony jeszcze gorący na równej powierzchni i okrojony dookoła nożem. Upadnie wtedy równo. Nie zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, bo nam wyschnie. Sernik i baby według pana Władysława pieczemy na ostatnią chwilę, np. w Wielki Piątek. Aby baba miała żółty kolor, kupujemy najlepiej wiejskie jajka.

- Jestem przeciwnikiem stosowania sztucznych dodatków, który nadadzą babie odpowiedni kolor. W cukierni używamy tylko naturalnych składników. Nie zabarwiamy także szafranem - dodaje mistrz cukierniczy.

Najwcześniej możemy przygotować mazurki. Nawet 4 dni wcześniej. Spód przygotowujemy z ciasta kruchego.
- Jest cała gama mazurków, do wyboru, jak to woli - mówi Władysław Nazim. - Spód może być nie tylko z ciasta kruchego, albo makaronikowy. U mnie w rodzinie jest tradycja robienia mazurków na andrutach z mnóstwem bakalii zalanych lukrem.

Polewę, radzi pan Władysław, domowym sposobem przygotowujemy np. rozpuszczając czekoladę na parze lub w mikrofali. Dodajemy odrobinę dobrego oleju i oblewamy. Czekolada też według gustu może być mleczna, gorzka, deserowa. Natomiast biały lukier przygotowujemy z przegotowanego ciepłego mleka i cukru pudru. Dodajemy taką ilość, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Można także dodać sok z cytryny, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.

- W tym roku wprowadziliśmy nowe mazurki - kajmakowe - zdradza Władysław Nazim. - Mamy także mazurkowe delicje, czyli małe ciasteczka w różnych kształtach.
W święta nie ma co liczyć kalorii.

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

e
ema

"2 szklanki cukru..." - ludzie, zwariowaliście z tym cukrem...zresztą z jajami też...wszędzie 4-6 jaj....Zamiast masła można dać gęstą śmietanę..Ja do wszystkich wypieków daję 4-5 łyżek cukru i jeśli są bakalie wypieki są pyszne.

p
poznanianka

proszę o przepis na sernik, o którym mowa powyżej

b
bemol

Po tytule artykułu liczyłam na profesjonalny przepis na wypieki. I nadal nie wiem, z czego zrobić taki puszysty, delikatny, rozpływający się sernik lub pyszną babkę ucieraną. I co ? I nic .Nawet nie wiem, czy lepszy jest ser własnoręcznie mielony (ile razy ? - grudki po mieleniu są zawsze ) czy z wiaderka homogenizowany.

m
migdala

NIE umiem piec...moze sie w tym roku odwaze? lubie srernik -najlepszy od GRUSZECKIEGO z migdalami:))

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3