Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Culinary Fest w Poznaniu: Zasmakuj miasta po raz czwarty!

Agata Świderska
Wydaje ci się, że wyjątkowe potrawy zobaczysz tylko w "Piekielnej kuchni Gordona Ramsaya"? Jesteś w błędzie. Od poniedziałku prawdziwa fuzja smaków na ulicach Poznania - po raz czwarty ruszył Culinary Fest. Poznań Restaurant Week.

W dwóch sekcjach restauracyjnej i kawiarnianej ponad 20 lokali zmierzy się w konkursie na najlepsze danie. Tajemnicze jury i publiczność poprzez głosowanie na facebooku wybierze swojego faworyta.

Ta edycja festiwalu ma zaskoczyć smakoszów kontrastami w połączeniach nietypowych smaków. Odejście od banału, smak orientu, to wszystko po to, by wyciągnąć ludzi z domów i zachęcić do poszukiwania nowych smakowych doznań.

- Nie wiem, czy poznaniacy są gotowi na takie rewolucje, ale chcemy pokazać coś interesującego - mówi Adam Andrzejewski z lodziarni Ghiacci.

Można się tam rozsmakować w lodowym sushi, podanym na ostro, w czekoladowym kremie z domieszką japońskiego chrzanu wasabi.

- To sushi jest bardzo popularne we Włoszech. Mimo że jego przygotowanie wymaga ciężkiej pracy, naprawdę warto - zachęca Adam Andrzejewski.

Inne sushi to tradycyjne, można znaleźć przy alejach Marcinkowskiego. Tam szefowie kuchni podadzą m.in. drobiowy ramen z warzywami, makaronem i pierożkiem gyoza z kurczakiem.

- Bierzemy udział w festiwalu kolejny raz, ponieważ to dobry sposób, by pokazać smak prawdziwego sushi, w bardzo dobrej cenie. Ostatnio zajęliśmy czwarte miejsce i mamy nadzieję powtórzyć sukces - mówi Łukasz Lis z Hanami Sushi.

W poprzedniej edycji festiwalu zwyciężyła Konfitura. Czym chce zaskoczyć teraz?

- Chcemy sprawdzić, czy ludzie są gotowi na odejście od tradycji - mówi Katarzyna Zarecka z Konfitury. - Widzimy wzrost zainteresowania odważną kuchnią, dlatego przygotowaliśmy czerwoną krewetkę argentyńską, marynowaną między innymi w limonce i imbirze, podaną na chorizo z ananasem.

A to jedynie szczypta poznańskich wariacji kulinarnych. Festiwal trwa do niedzieli, 10 sierpnia.

SPRAWDŹ GDZIE ZJEŚĆ!

Sekcja restauracyjna : Przystawka/zupa 5 zł, danie główne 12 zł, zestaw 15 zł.

  • Czerwone Sombrero, Piekary 17
  • Flavoria, Hotel Andersia
  • Konfitura, Galeria MM
  • Hanami Sushi, al. Marcinkowskiego 16,
  • NIFTY No. 20, Żydowska 20
  • Pastela, 23 Lutego 40
  • Petit Paris, Stary Browar
  • Toga, pl. Wolności 13A
  • Tośka Cantine, Aleksandra Fredry 9
  • Wielkie Żarcie, Zamkowa 7
  • Voyager Wine Club, Al. Marcinkowskiego 16
  • Zagroda Bamberska, Kościelna 39c

Sekcja kawiarniana: napój 5 zł, deser 7 zł, zestaw 10 zł

  • Cafe Przymiarka, Wyspiańskiego 15
  • Babki Cafe, Kramarska 21/2
  • Ghiacci, Stary Browar
  • Lavenda, Wodna 3/4
  • Pastela, 23 Lutego 40
  • Petit Paris, Stary Browar
  • Tośka Cantine, Aleksandra Fredry 9
  • Cafe Martini, Św. Marcin 39
  • Cicha Kuna, Św. Marcin 30
  • Pod Lampionami, Woźna 19/20.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski