Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (ok. 200-250 g)
- 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
Farsz:
- 1 biała papryka
- 4 gałązki bazylii świeżej
- 2 łyżki gotowanego bobu
- 3 duże rzodkiewki
- 3 łyżki czerwonych porzeczek
- 1 łyżka oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1/2 płata ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i dobrze mięso natrzeć. Odłożyć na pól godziny do lodówki. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz: Paprykę umyć, osuszyć i wykroić gniazdo nasienne. Przełożyć do blendera, dodać oberwane listki z bazylii i zmiksować. Odcisnąć sok i przełożyć do miski. Bób obrać ze skorupki i w palcach rozgnieść każde ziarno i także przełożyć do miski. Sprawione rzodkiewki zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć soki. Dodać do miski z resztą warzyw. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z gałązek. Dodać do miski. Wlać oliwę, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
Wykonanie: Płat mięsa położyć na desce i rozsmarować obficie farsz. Spiąć wykałaczkami. Ciasto rozłożyć na desce, ułożyć mięso i zamknąć paczuszkę (w dowolny sposób) i delikatnie zwilżyć wodą. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec około 30 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?