Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia autorska i kreatywna. Jedyna taka w Poznaniu!

Elżbieta Podolska
Grzegorz Dembiński
Działają od kwietnia tego roku, a już zdobyli pierwsze miejsce w Plebiscycie Głosu Wielkopolskiego na Najlepszego Tatara Wielkopolski. Regatta Hotel_ Restauracja_ Spa zaskarbiła sobie już uznanie klientów, którzy polubili to miejsce. A można tam odpocząć, zrelaksować się i smacznie, zdrowo, sezonowo zjeść - pisze Elżbieta Podolska

Restauracja Blue Marina, w której szefem kuchni jest Tomasz Bociąg, to miejsce, gdzie warto wybrać się, by skosztować dobrej kuchni, zrelaksować się i odpocząć podziwiając piękną panoramę Kierskiego Jeziora, przeniesioną na ścienne panele.

- Tworzymy międzynarodową kuchnię fusion, ale staramy się, żeby była przygotowywana z lokalnych, świeżych i ekologicznych produktów - mówi Tomasz Bociąg, szef kuchni. - W naszym menu gość znajdzie zarówno wielkopolską, tradycyjną kaczkę, jak również amerykańskiego steka czy krewetki tygrysie. Gdybyśmy chcieli określić naszą kuchnię jednym słowem, to powiedzielibyśmy, że świeżość jest najważniejsza! Do tego dochodzą produkty najlepszej jakości i kreatywność mistrzów - można dodać, że to trzeci składnik dodający smaku kuchni Blue Marina.

Karta dań i potrawy tworzone są z pasją. To autorskie dzieła szefa kuchni i jego zespołu. Wspólnie opracowują pomysły i receptury. Tak było np. z tatarem, który wygrał w naszym plebiscycie.

- Zwycięski tatar powstaje z amerykańskiej wołowiny - tłumaczy Tomasz Bociąg, szef kuchni Restauracji Blue Marina. - Zrezygnowaliśmy z tradycyjnego ogórka kiszonego lub takiego z octu, ale za to dodajemy pastę z pieczonego czosnku, na talerzu są też kiełki, kwiaty lawendy i chips z parmezanu. Mamy tatara zarówno siekanego, jak i mielonego. Oba cieszą się dużym powodzeniem.

Menu jest tworzone sezonowo. Zostają w nim jednak te pozycje, które są bestsellerami przez cały rok, jak choćby pieczona kaczka. Wszystko przygotowywane jest na bieżąco, a kompozycje na talerzu przypominają dzieła sztuki. Wszystko jest naturalne, bez żadnej chemii.

Oprócz karty głównej wprowadzone są także dania sezonowe, tak jak teraz na jesień z grzybami, kapustą, pieczonym mięsem.
- Staramy się, żeby goście mogli zjeść u nas swoje ulubione dania, ale też skosztować nowości, tego, co właśnie pojawia się na rynku - twierdzi Tomasz Bociąg.

Restauracja Blue Marina ma być miejscem smacznym pod każdym względem, pełnym dobrej energii, ze wspaniałą, rodzinną atmosferą.

Stosujemy metody przyrządzania potraw takie jak confit (konserwowania mięsa w tłuszczu), aby zachować oryginalny smak potraw i ich wartości odżywcze oraz sprawić, by danie były soczyste, lekkie i delikatne .

Specjałem Blue Marina jest aromatyczna, francuska, naturalnie palona kawa Malongo, serwowana przez doświadczonych baristów oraz autorskie koktajle.

Regatta to kameralne miejsce nad brzegiem jeziora, gdzie można zorganizować spotkanie rodzinne czy biznesowe, jak również wesele oraz skorzystać z bogatej oferty imprez okolicznościowych, takich jak: andrzejki, sylwester.

Restauracja Blue Marina działa w czterogwiazdkowym hotelu, w którym znajduje się także Spa otwarte dla wszystkich, oferujące serie zabiegów upiększająco-leczniczych, treningi indywidualne i grupowe w sali fitness i basenie, szeroki wachlarz masaży wykonywanych przez wykwalifikowanych fizjoterapeutów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski