Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

KUCHNIA WALENTYNKOWA: Smakołyki kluczem do serca naszego Walentego!

Milena Kochanowska
Walentynkowe ciasteczka maślane
Walentynkowe ciasteczka maślane OSM PIĄTNICA
W związku z tym że to panowie są największymi łakomczuchami, polecamy Walentynkom przygotowanie dla nich czegoś słodkiego.

W walentynki zakochani obdarowują się drobnymi upominkami, panowie dają partnerkom kwiaty i zapraszają na romantyczną kolację. Można ją jednak zrobić również w domu - panie mogą przygotować coś dla swoich Walentych, a oni z kolei w rewanżu coś dla nich.

Na takiej kolacji nie może zabraknąć dań z afrodyzjakami, które zawdzięczają swoją nazwę greckiej bogini miłości Afrodycie. Te uwodzicielskie naturalne składniki dań lub napojów potrafią zdziałać cuda. Mają nas pobudzać, zwiększać potencję, intensyfikować miłosne doznania.

Oprócz tych konkretnych, wśród których prym wiodą owoce morza, mamy również wiele słodkich, na czele z czekoladą. Zwłaszcza ta gorzka ma właściwości relaksujące, uspokajające, zawiera wiele witamin. Występują w niej też substancje działające stymulująco, takie jak teobromina czy kofeina. Dzięki obecności fenylotylaminy po spożyciu czekolady wzrasta poziom serotoniny i endorfin. Za sprawą serotoniny czujemy się odprężeni, zrelaksowani, endorfiny z kolei to tzw. hormony szczęścia, które poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności.

Właściwości afrodyzjakalne mają także miód i pikantna papryczka chilli.

A to kilka sprawdzonych przepisów:

WALENTYNKOWE CIASTECZKA MAŚLANE

  • mąka pszenna 250 g
  • cukier puder 100 g
  • masło ekstra 125 g
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • masa cukrowa
  • 1 opakowanie

Suche produkty wymieszać, dodać pokrojone masło i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, podsypując mąką, na około 0,5 cm, po czym wyciąć serduszka. Przełożyć na blaszkę i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut. W tym czasie rozwałkować masę cukrową. Wyciąć takie same kształty jak ciasteczka i wyłożyć na jeszcze gorące, po wyciągnięciu z piekarnika.
(przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy)
TRUFELKI BAJECZNE

  • 1 szklanka okruchów czerstwego ciasta drożdżowego
  • 2 szklanki drobno posiekanych albo mielonych orzechów włoskich/arachidowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 dag cukru
  • 3 łyżki czekolady sproszkowanej
  • 50 g rumu lub brandy
  • sok i skórka z 1 dużej cytryny
  • garść wiórków kokosowych

Orzechy wymieszać z okruchami. Mleko podgrzewać z cukrem i czekoladą, aż powstanie jednolita masa. Wymieszać z orzechami i okruchami, dodać alkohol, sok i skórkę z cytryny. Formować niewielkie kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Trzymać w lodówce.

SEZAMKI DOMOWE

  • 1 szklanka miodu
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 1 szklanka ziarna sezamowego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • oliwa do posmarowania blachy

Miód przełożyć do rondelka, dodać cukier i stale mieszając, zagotować na małym ogniu. Kiedy zawrze, dodać ziarna sezamowe, a gdy nabierze złocistego koloru, dodać orzechy. Wymieszać i wylać na płaską blachę posmarowaną oliwą. Wyrównać nożem i zostawić do wystygnięcia. Masę można naciąć, bo kiedy zastygnie, łatwiej będzie ją kroić na kawałki.

KAWA PO SZATAŃSKU

  • 2 filiżanki mocnej kawy z ekspresu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • bita śmietana (naturalna)

Imbir utrzeć z miodem na jednolitą masę, rozłożyć do filiżanek i zalać gorącą kawą. Podawać z kleksem bitej śmietany.

(3 x przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)

Sernik na słono z serem żółtymSkładniki:spód: 150 g herbatników maślanych, 100 g masłamasa serowa: 0,6 kg twarogu półtłustego, 6 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g sera żółtego, 200 g łososia wędzonego na zimno, 12 jaj przepiórczych, pęczek koperku, 4 łyżki jogurtu typu greckiego, ¼ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo i obrane jajka przepiórcze.Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę. (źródło: msm-monki.pl)

KUCHNIA WALENTYNKOWA: Pyszne dania i romantyczne dekoracje [...

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski