W walentynki zakochani obdarowują się drobnymi upominkami, panowie dają partnerkom kwiaty i zapraszają na romantyczną kolację. Można ją jednak zrobić również w domu - panie mogą przygotować coś dla swoich Walentych, a oni z kolei w rewanżu coś dla nich.
Na takiej kolacji nie może zabraknąć dań z afrodyzjakami, które zawdzięczają swoją nazwę greckiej bogini miłości Afrodycie. Te uwodzicielskie naturalne składniki dań lub napojów potrafią zdziałać cuda. Mają nas pobudzać, zwiększać potencję, intensyfikować miłosne doznania.
Oprócz tych konkretnych, wśród których prym wiodą owoce morza, mamy również wiele słodkich, na czele z czekoladą. Zwłaszcza ta gorzka ma właściwości relaksujące, uspokajające, zawiera wiele witamin. Występują w niej też substancje działające stymulująco, takie jak teobromina czy kofeina. Dzięki obecności fenylotylaminy po spożyciu czekolady wzrasta poziom serotoniny i endorfin. Za sprawą serotoniny czujemy się odprężeni, zrelaksowani, endorfiny z kolei to tzw. hormony szczęścia, które poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności.
Właściwości afrodyzjakalne mają także miód i pikantna papryczka chilli.
A to kilka sprawdzonych przepisów:
WALENTYNKOWE CIASTECZKA MAŚLANE
- mąka pszenna 250 g
- cukier puder 100 g
- masło ekstra 125 g
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki
- 1 jajko
- masa cukrowa
- 1 opakowanie
Suche produkty wymieszać, dodać pokrojone masło i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, podsypując mąką, na około 0,5 cm, po czym wyciąć serduszka. Przełożyć na blaszkę i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut. W tym czasie rozwałkować masę cukrową. Wyciąć takie same kształty jak ciasteczka i wyłożyć na jeszcze gorące, po wyciągnięciu z piekarnika.
(przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy)
TRUFELKI BAJECZNE
- 1 szklanka okruchów czerstwego ciasta drożdżowego
- 2 szklanki drobno posiekanych albo mielonych orzechów włoskich/arachidowych
- 1/2 szklanki mleka
- 25 dag cukru
- 3 łyżki czekolady sproszkowanej
- 50 g rumu lub brandy
- sok i skórka z 1 dużej cytryny
- garść wiórków kokosowych
Orzechy wymieszać z okruchami. Mleko podgrzewać z cukrem i czekoladą, aż powstanie jednolita masa. Wymieszać z orzechami i okruchami, dodać alkohol, sok i skórkę z cytryny. Formować niewielkie kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Trzymać w lodówce.
SEZAMKI DOMOWE
- 1 szklanka miodu
- 6 płaskich łyżek cukru
- 1 szklanka ziarna sezamowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- oliwa do posmarowania blachy
Miód przełożyć do rondelka, dodać cukier i stale mieszając, zagotować na małym ogniu. Kiedy zawrze, dodać ziarna sezamowe, a gdy nabierze złocistego koloru, dodać orzechy. Wymieszać i wylać na płaską blachę posmarowaną oliwą. Wyrównać nożem i zostawić do wystygnięcia. Masę można naciąć, bo kiedy zastygnie, łatwiej będzie ją kroić na kawałki.
KAWA PO SZATAŃSKU
- 2 filiżanki mocnej kawy z ekspresu
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- bita śmietana (naturalna)
Imbir utrzeć z miodem na jednolitą masę, rozłożyć do filiżanek i zalać gorącą kawą. Podawać z kleksem bitej śmietany.
(3 x przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)
POLECAMY:
Oni są w rejestrze przestępców
Studniówki 2018 [ZDJĘCIA]
Stary Poznań na zdjęciach!
Sprawdź, czy jesteś bystry [QUIZ]
Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]
Quizy gwarowe, które pokochaliście [SPRAWDŹ SIĘ]
Desery bez cukru. Ciasto czekoladowe, tarta jaglana z truskawkami i pączki z dziurką:
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?