MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Żytni chleb z otrębami (gmina Kostrzyn)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Żytni chleb z otrębami (gmina Kostrzyn)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Żytni chleb z otrębami (gmina Kostrzyn) archiwum

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • 100 g mąki pszennej (zwykłej),
  • 30 g otrębów żytnich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ewentualnie szczypta kminku,
  • 200 g zakwasu żytniego,
  • 200 ml letniej wody.

Sposób przygotowania:
Mąki (żytnią i pszenną), otręby, sól i kminek wsypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać i ogrzać przez 5 min w piekarniku w temperaturze 100 st. C (można również włączyć piekarnik na grzanie góra-dół). Po wyciągnięciu z piekarnika przesypać wszystko do miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać, chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być dość luźne i lekko klejące (w razie konieczności dodać trochę wody lub mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i wyrabiać przez 10 minut. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączoną żarówką) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i nacisnąć kilkakrotnie, aby pozbawić je gazu. Uformować bochenek. Koszyk do wyrastania chleba posypać dobrze mąką lub otrębami. Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin, aż ciasto ponownie podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. C. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach (delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Przed włożeniem chleba, piekarnik spryskać wodą. Piec ok. 30-35 minut, aż skórka zbrązowieje. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika. Najlepiej rozkroić na następny dzień.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski