Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurki w sosie serowym

Waldemar Kurowski
Nareszcie nadszedł długo oczekiwany sezon grzybobrania.

Wraz z rodzinką wybrałem się do lasu. Połączyliśmy przyjemne z pożytecznym, bo wycieczka była bardzo udana. Nazbieraliśmy sporą ilość grzybów, w tym kurki. Postanowiłem zatem przygotować kurki w sosie serowym.
Kurki starannie oczyszczam, myję pod bieżącą wodą i osuszam. Ser ścieram na tarce (duże oczka). Boczek kroję w kostkę. Cebulę obieram, płuczę i kroję w cienkie pióra. Natkę pietruszki płuczę i drobno siekam. Na rozgrzanym oleju smażę boczek, dodaję cebulę i razem podsmażam. Następnie dodaję kurki, dokładnie mieszam i smażę około 10 minut. Solę i pieprzę do smaku, dodaję natkę pietruszki i smażę kolejne 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewam masło, dolewam śmietanę i dodaję ser. Gotuję mieszając, aż zrobi się gęsty sos, mieszam z grzybami i zaraz podaję z ziemniakami tłuczonymi lub makaronem.

Składniki na 4 osoby:

  • 75 dag małych kurek
  • 15 dag żółtego sera
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3/4 szklanki śmietany 18 procentowej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski