Wraz z rodzinką wybrałem się do lasu. Połączyliśmy przyjemne z pożytecznym, bo wycieczka była bardzo udana. Nazbieraliśmy sporą ilość grzybów, w tym kurki. Postanowiłem zatem przygotować kurki w sosie serowym.
Kurki starannie oczyszczam, myję pod bieżącą wodą i osuszam. Ser ścieram na tarce (duże oczka). Boczek kroję w kostkę. Cebulę obieram, płuczę i kroję w cienkie pióra. Natkę pietruszki płuczę i drobno siekam. Na rozgrzanym oleju smażę boczek, dodaję cebulę i razem podsmażam. Następnie dodaję kurki, dokładnie mieszam i smażę około 10 minut. Solę i pieprzę do smaku, dodaję natkę pietruszki i smażę kolejne 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewam masło, dolewam śmietanę i dodaję ser. Gotuję mieszając, aż zrobi się gęsty sos, mieszam z grzybami i zaraz podaję z ziemniakami tłuczonymi lub makaronem.
Składniki na 4 osoby:
- 75 dag małych kurek
- 15 dag żółtego sera
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- pół pęczka natki pietruszki
- 3/4 szklanki śmietany 18 procentowej
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?