18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kwas chlebowy

Anastazja Bezduszna
Kwas chlebowy
Kwas chlebowy 123rf
Od najdawniejszych czasów na Ukrainie gotowano kwas na chlebie. On nie tylko gasi pragnienie, ale też zwiększa apetyt i posiada efekt tonizujący. Po wypiciu kwasu nie ma się ochoty na alkohol.

Składniki. Na jeden bochenek (1 kilogram) chleba żytniego potrzeba:

  • 8-10 litrów wody
  • 200 gramów cukru
  • 25 gramów drożdży
  • 50 gramów umytych i osuszonych rodzynek

Do takiego domowego kwasu można też dodać - do smaku: miętę, cynamon, miód, chrzan, jagody jarzębinowe czy gałąź czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Kroimy żytni chleb na nieduże kawałki. Suszymy je w piekarniku na sucharki lub bierzemy czerstwy żytni chleb.

Wkładamy sucharki do szklanego lub glinianego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy je przykryte na 3-4 godziny.

Napój przecedzamy i dodajemy do niego drożdże, cukier, (a także miętę i inne dodatki do smaku). Odstawiamy napój - w temperaturze pokojowej - na 5-6 godzin.

Po upływie 5 godzin na powierzchni napoju powstanie piana. To oznacza, że powinniśmy go znów przecedzić. Następnie przelewamy napój do butelek. Dodajemy do każdej z nich po 2-4 rodzynki. Zamykamy wyparzonymi korkami i zostawiamy na 2-3 dni.

Po dwóch dniach kwas chlebowy jest gotowy do picia. Niektórzy podają do picia niefiltrowany kwas chlebowy, niektórzy delikatnie zlewają napój bez wstrząsania osadu. Można go przechować do 4 tygodni. Najlepiej smakuje schłodzony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski