Składniki. Na jeden bochenek (1 kilogram) chleba żytniego potrzeba:
- 8-10 litrów wody
- 200 gramów cukru
- 25 gramów drożdży
- 50 gramów umytych i osuszonych rodzynek
Do takiego domowego kwasu można też dodać - do smaku: miętę, cynamon, miód, chrzan, jagody jarzębinowe czy gałąź czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania:
Kroimy żytni chleb na nieduże kawałki. Suszymy je w piekarniku na sucharki lub bierzemy czerstwy żytni chleb.
Wkładamy sucharki do szklanego lub glinianego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy je przykryte na 3-4 godziny.
Napój przecedzamy i dodajemy do niego drożdże, cukier, (a także miętę i inne dodatki do smaku). Odstawiamy napój - w temperaturze pokojowej - na 5-6 godzin.
Po upływie 5 godzin na powierzchni napoju powstanie piana. To oznacza, że powinniśmy go znów przecedzić. Następnie przelewamy napój do butelek. Dodajemy do każdej z nich po 2-4 rodzynki. Zamykamy wyparzonymi korkami i zostawiamy na 2-3 dni.
Po dwóch dniach kwas chlebowy jest gotowy do picia. Niektórzy podają do picia niefiltrowany kwas chlebowy, niektórzy delikatnie zlewają napój bez wstrząsania osadu. Można go przechować do 4 tygodni. Najlepiej smakuje schłodzony.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?