Lato w słoiku: Kiszone ogórki z gorczycą. Zobacz przepis!

Anastazja Bezduszna
123rf
Wybierając ogórki, zwracać trzeba uwagę na ich rozmiar. Najlepsze do kiszenia są te niewielkich rozmiarów, a najgorsze - duże, bo mają twarde nasiona i mogą być miękkie po ukiszeniu. Ogórki powinny być twarde, świeże i jędrne.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • korzeń chrzanu,
  • główka czosnku,
  • wiązka kopru z nasionami,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • gorczyca,

Zalewa:

  • na pół litra wody - 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:
Słoiki myjemy i wyparzamy, a następnie osuszamy. Ogórki dokładnie myjemy. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Do słoików układamy ogórki, przekładając je przyprawami i nalewamy wrzącą zalewę. Zakręcamy mocno przykrywkę. Słoiki ustawiamy dnem do góry. Po ostudzeniu oczywiście odwracamy wypełnione słoiki. Na 3 kg ogórków potrzebujemy około 7 słoików o pojemności 750 ml.

Czy technologie niszczą psychikę dzieci?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie