Lato w słoiku: Kiszone ogórki z gorczycą. Zobacz przepis!

Anastazja Bezduszna
123rf
Wybierając ogórki, zwracać trzeba uwagę na ich rozmiar. Najlepsze do kiszenia są te niewielkich rozmiarów, a najgorsze - duże, bo mają twarde nasiona i mogą być miękkie po ukiszeniu. Ogórki powinny być twarde, świeże i jędrne.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • korzeń chrzanu,
  • główka czosnku,
  • wiązka kopru z nasionami,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • gorczyca,

Zalewa:

  • na pół litra wody - 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:
Słoiki myjemy i wyparzamy, a następnie osuszamy. Ogórki dokładnie myjemy. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Do słoików układamy ogórki, przekładając je przyprawami i nalewamy wrzącą zalewę. Zakręcamy mocno przykrywkę. Słoiki ustawiamy dnem do góry. Po ostudzeniu oczywiście odwracamy wypełnione słoiki. Na 3 kg ogórków potrzebujemy około 7 słoików o pojemności 750 ml.

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie