MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na obiad robię tradycyjne łazanki z młodą kapustą i kiełbasą. Przepis na proste danie dostałam od kuzynki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe łazanki z młodą kapustą i kiełbasą dopraw mielonym kminkiem, aby były jeszcze bardziej aromatyczne.
Domowe łazanki z młodą kapustą i kiełbasą dopraw mielonym kminkiem, aby były jeszcze bardziej aromatyczne. Getty Images/ALLEKO/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na zjedzenie młodej kapusty? Zachęcam cię do zrobienia klasycznych łazanek z młodą kapustą z dodatkiem kiełbasy. Szczególnie polecam wykorzystanie wyrazistej w smaku kiełbasy czosnkowej, wiejskiej lub śląskiej. Nie żałuj także czosnku i cebuli. Wypróbuj ten wiosenny przepis.

W skrócie

Pyszne łazanki z młodą kapustą i kiełbasą to jedno z tych dań, które najczęściej kojarzą się z babciną kuchnią. To tradycyjne polskie danie, pełne smaku i aromatu, idealnie nadaje się na obiad czy kolację. Smakują podobnie jak pierogi z kapustą, jednak oszczędzisz sporo czasu przy ich robieniu. Nie trzeba zagniatać ciasta, ani ich formować. Połączenie delikatnej młodej kapusty, aromatycznej kiełbasy oraz makaronowych łazanek tworzy potrawę, która jest sycąca, a zarazem lekka. Możesz zagnieść ciasto makaronowe na łazanki samodzielnie lub skorzystać z jakościowego gotowca. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na łazanki, który zachwyci twoich bliskich, to poniższa receptura jest dla ciebie.

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g łazanek,
  • 700 g młodej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g wiejskiej kiełbasy,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić łazanki z młodą kapustą i kiełbasą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku posiekaj drobno cebulę, czosnek i poszatkuj młodą kapustę na 1 cm wstążki.
  2. Posiekaj je nożem na drobniejsze porcje.
  3. Na szerokiej patelni rozpuść masło.
  4. Następnie wsyp posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj poszatkowaną młodą kapustę.
  5. Dodawaj ją powoli częściami, aż zacznie zmniejszać objętość.
  6. W garnku zagotuj wodę i ugotuj łazanki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Kiełbasę pokrój w półplasterki lub w kostkę, wedle uznania.
  8. Na drugiej patelni obsmaż kawałki kiełbasy i rumiane dodaj do kapusty z cebulą i czosnkiem.
  9. Dodaj sól, pieprz i mielony kminek do smaku.
  10. Do podsmażonej kapusty z kiełbasą dodaj ugotowane łazanki.
  11. Tak przygotowane łazanki możesz jeszcze wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i zapiekać przez 15 minut.
  12. Przed podaniem łazanki z młodą kapustą i kiełbasą możesz udekorować posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Mam nadzieję, że to danie zagości na stałe w twoim domowym jadłospisie. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na obiad robię tradycyjne łazanki z młodą kapustą i kiełbasą. Przepis na proste danie dostałam od kuzynki - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski