Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto kilka powodów, dla których warto jeść ogórki małosolne. Są polecane dla osób liczących kalorie!

(iwo)
Ogórki małosolne mają różnorodny wpływ na organizm człowieka. Są świetne dla chcących utrzymać prawidłową wagę. Oto niektóre z reakcji i korzyści z jedzenia małosolnych >>>
Ogórki małosolne mają różnorodny wpływ na organizm człowieka. Są świetne dla chcących utrzymać prawidłową wagę. Oto niektóre z reakcji i korzyści z jedzenia małosolnych >>>pixabay
Początek lata to pora na ogórki małosolne. Są w wielu domach, bo też i wielu z nas uwielbia ten smak. Jak się okazuje, ogórki małosolne mają sporo korzyści zdrowotnych. Zobaczcie!

Ogórki małosolne są popularnym dodatkiem do kanapek lub obiadu. Mają wiele korzyści zdrowotnych, więc warto po ten przysmak sięgać.

Takie są korzyści z jedzenia ogórków:

  • Są niskokaloryczne. Mają niską zawartość kalorii, co czyni je świetnym dodatkiem do diety osób dbających o linię.
  • Są źródłem witamin, pomagają w utrzymaniu zdrowia kości, układu odpornościowego i dobrego stanu skóry.
  • Ogórki mają wysoką zawartość wody, co pomaga w nawadnianiu organizmu. Są doskonałym wyborem w szczególności w czasie upałów i mogą pomóc utrzymać prawidłowe nawodnienie organizmu.
  • Spożywanie ogórków, w tym małosolnych może przyczynić się do dostarczenia błonnika do organizmu, co korzystnie wpływa na trawienie i zapobiega zaparciom.

Takie są zalety ogórków małosolnych. W poniższej galerii znajdziesz szczegóły!

Oto przepis na ogórki małosolne - zobacz!

Jeśli chodzi o przygotowanie ogórków małosolnych, przepis jest prosty.
Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki koperku (najlepsze są koszyczki kopru)
  • 2-3 liście chrzanu (opcjonalnie) a także korzeń chrzanu
  • 1 litr wody
  • 2-3 łyżki soli

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie umyj.
  • W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do wystudzenia.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub przekrój ząbki na pół
  • Koper drobno posiekaj.
  • Do dużego słoja dodaj ogórki, czosnek i koper.
  • Zalej ogórki wystudzoną solanką. Upewnij się, że ogórki są całkowicie zanurzone w solance.
  • Przykryj słoik i pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby ogórki się zakwasiły.
  • Po kilku dniach ogórki będą gotowe do spożycia. Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Takie są zalety ogórków małosolnych. W poniższej galerii znajdziesz szczegóły!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski