Składniki:
2 arkusze ciasta spring roll
3 zielone szparagi
1 sztuka palii alpejskiej
Sos:
Soczewica (pomarańczowa, czarna, żółta) 5 g z każdego rodzaju
100 ml oliwy z pestek winogron
cytryna - do smaku
sos sojowy jasny - do smaku
kolendra
sól
5 g papryki czerwonej - świeżej
parmezan
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować, każdy kolor oddzielnie. Po ugotowaniu i przestudzeniu wymieszać ze sobą wszystkie kolory soczewicy dodając jednocześnie oliwę z pestek winogron, sok z cytryny, sos sojowy jasny, posiekaną kolendrę, parmezan oraz drobno pokrojoną świeżą paprykę.
Całość doprawić solą. Filet z palii wyfiletować na dwa kawałki, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Jedną część zawinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Drugą pozostawić bez zmian.
Oba kawałki ryby usmażyć na klarowanym maśle. Ciasto spring roll pokroić na trójkąty i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 2 minuty, aż ciasto będzie chrupkie.
Szparagi delikatnie podsmażyć na maśle ze szczyptą soli.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?