Składniki dla ciasta:
- 400 gramów mąki pszennej
- 35 gramów świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
Dodatkowe składniki:
- 1 szklanka wody
- 50 gramów masła
Składniki do polewy:
- czosnek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w cieplej wodzie i dodajemy 100 gramów mąki. Mieszamy aż do uzyskania gęstej jednorodnej masy, tak żeby nie było grudek. Przykrywamy ją i odstawiamy w cieple miejsce na 20 minut.
Po 20 minutach dodajemy resztę mąki, ciepłe mleko, jajko, olej i sól, wszystko razem zagniatamy w elastyczne ciasto. Przykrywając odstawiamy w cieple miejsce na kolejne 40 minut.
Wykładamy ciasto na stolnice, zagniatamy. Po czym dzielimy jego na części wielkości dużego orzecha włoskiego (z przepisu powinno wyjść około 20 kuleczek). Wykładamy je na natłuszczoną formie o rozmiarach około 30x20 cm, zostawiając niewielkie odstępy - tak około 2 cm między kulkami. Odstawiamy przykryte ciasto na 20 minut aż wyrośnie. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W gorącej wodzie topimy masło. Polewamy tym pampuszki po czym wstawiamy je do piekarnika na 30 minut.
W międzyczasie rozcieramy na miazgę czosnek z solą i mieszamy z olejem i wodą.
Gotową mieszanką czosnkową polewamy upieczone pampuszki. Podajemy na ciepło do barszczu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?