– Te targi weszły już na stałe do kalendarza ważniejszych wydarzeń dotyczących branży opakowań — mówi prof. Stanisław Tkaczyk, dyrektor Instytutu Badawczego Opakowań. – Zarówno producenci opakowań jak i ich użytkownicy z uwagą śledzą zmiany jakie zachodzą w tym segmencie.
Warte uwagi innowacyjne pomysły są nagradzane Złotymi Medalami MTP. W tym roku zdobyły je: elastyczny słoik i hermetyczne opakowanie na sałatki, które można wielokrotnie otwierać i zamykać otrzymały. „Schur Jar” jest w rzeczywistości wyjątkowo elastycznym workiem w kształcie nawiązującym do słoika.
Dużo miejsca poświęcono też trendom ekologicznym.
– W tym roku prezentujemy opakowania „Bio” biodegrado-walne z surowców odnawialnych oraz usługi związane z nacinaniem, etykietowaniem, wytłaczaniem i nanoszeniem wentyli na folię wykorzystywaną na automatach pakujących – mówi Adam Zagrodzki z firmy Coffee Service.
Podczas targów można było również obejrzeć perły wśród opakowań”, czyli laureatów tegorocznej edycji konkursu „Art Of Packaging”. Zwycięzcą został projekt opakowania na czekoladę w kształcie płyt winylowych, stworzone przez firmę MM Brown Polska.
W czwartek, podczas ostatniego dnia targów Polagara warto zobaczyć jeszcze pokaz „Kuchni Polskiej” oczami Arkadiusza Wilamowskiego w pawilonie 7a , który rozpocznie się o godzinie 10.00. Następnie odbędą się tu pokazy warsztatowe pieców, podczas którego Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników zaprezentuje najnowsze trendy sprzętu bankietowego.
[
Odwiedź nas na facebooku!](https://www.facebook.com/strefabiznesu?ref=hl)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?